Το τελευταίο διάστημα τα spreads διευρύνονται ανησυχητικά χθες είχαν διαμορφωθεί στις 150 μονάδες βάσης και σήμερα με λιγότερες πράξεις έχουν φθάσει έως τις 170 μονάδες βάσης. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ιταλία όπου τα spreads με τα γερμανικά έχουν φθάσει στις 125 μονάδες βάσης. Οι πωλήσεις πραγματοποιούνται καθώς ξένοι επενδυτές αναζητούν ρευστότητα και μετά τις μετοχές που κατακρημνίστηκαν φαίνεται ότι σειρά έχουν πάρει τα κυβερνητικά ομόλογα.
Γιατί όμως πωλούνται τα ελληνικά ομόλογα; Στο παρελθόν και λόγω της ελκυστικότητα των αποδόσεων( είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη λόγω χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης) πολλοί ξένοι δημιουργούσαν πολλά σύνθετα προϊόντα και ακολουθούσαν τακτικές δανεισμού 2 και 3 φορές τα κεφάλαια τους.
Π.χ. πουλούσαν σύνθετα προϊόντα σε τρίτους πελάτες τα οποία είχαν ως βάση τα ελληνικά ομόλογα λαμβάνοντας υπόψη κάποιες παραδοχές όπως αν τα spreads φθάσουν μέχρι ένα σημείο η απόδοση θα είναι labor συν 100 μονάδες βάσης αν όμως διασπαστούν τα επίπεδα των spreads τότε αυτομάτως μεταβαλλόταν η ετήσια απόδοση.
Λόγω της μεγάλης διεύρυνσης των spreads πολλά από αυτά τα προϊόντα έχουν βγει εκτός στόχων απόδοσης και έτσι οι κάτοχοι αυτών των προϊόντων τα πωλούν σε οποιαδήποτε στιγμή συν τοις άλλοις και γιατί θέλουν να ενισχύσουν την ρευστότητα τους. Οι πωλήσεις που σημειώνονται δεν συνδέονται με τυχόν υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Πάντως η διεύρυνση των spreads δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο ελληνικό δημόσιο που καλείται να πληρώνει μεγαλύτερα τοκοχρεολύσια. Ταυτόχρονα και οι ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων επιβαρύνονται σημαντικά εμφανίζοντας λογιστικές υποαξίες στα εμπορικά και επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Με βάση εκτιμήσεις η δυνητική επίδραση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μπορεί να αγγίξει τα 120 με 140 εκατ ευρώ.
Τα στελέχη των dealing rooms παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την μεγάλη διεύρυνση των spreads ενώ προβληματίζονται για την επιθετικότητα των πωλήσεων του τελευταίου. Οι τράπεζες που διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων ήδη καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές τράπεζες επιλέγουν να μεταφέρουν μέρος των ομολόγων τους από το εμπορικό στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Ακόμη και αν έχουν επιλέξει την στρατηγική της αντιστάθμισης κινδύνων οι απώλειες που καταγράφουν οι τράπεζες που διαθέτουν ομόλογα είναι μεγάλες. Ρευστοποιήσεις σημειώνονται και σε άλλες αγορές ομολόγων όπως της Ιταλίας. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ιταλικού και γερμανικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης ενώ αξιόλογες ρευστοποιήσεις καταγράφονται και στις benchmark αγορές (αγορές αναφοράς) όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι η διαφορά ελληνικών και ιταλικών ομολόγων ήταν περίπου 15 με 20 μονάδες βάσης υπό φυσιολογικές συνθήκες ενώ τώρα έχει διευρυνθεί στις 40 με 50 μονάδες βάσης.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr