Η απόφαση, όπως μεταδίδει το Bloomberg, δε σημαίνει ότι τα πλοία της εταιρείας θα ακολουθούν εναλλακτικές θαλάσσιες οδούς - αποφεύγοντας τη Διώρυγα του Σουέζ στην Αίγυπτο - αλλά ότι έχουν τη διακριτική ευχέρεια να το πράξουν.
Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, σύμμαχοι του Ιράν, επιτίθενται σε πλοία που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ όταν περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας αύξηση του ναυτασφαλιστικού κόστους.
Η ειδοποίηση της Maersk ανοίγει την πόρτα σε μια πρακτική (επέκταση ταξιδιών κατά χιλιάδες μίλια για τον περίπλου της Αφρικής) που θα μπορούσε να διαταράξει τις ροές ενέργειας εάν υιοθετηθεί ευρέως. Αν γίνονται τέτοιες παρακάμψεις, τα πλοία θα καταναλώνουν εκατοντάδες επιπλέον τόνους καυσίμων και θα παραδίδουν τα φορτία τους μέρες αργότερα.
Η Maersk Tankers έχει την εμπορική διαχείριση δεξαμενόπλοιων πολλών ιδιοκτητών. Είναι διαφορετική από την AP Moller-Maersk, τον γίγαντα των εμπορευματοκιβωτίων, πλοίο της οποίας δέχτηκε επίθεση στην εν λόγω περιοχή σήμερα (14/12).
Δεν είναι σαφές εάν και για πόσο τα πλοία της Maersk Tankers θα αποφύγουν πράγματι την Ερυθρά Θάλασσα. Στο παρελθόν, μεγάλες εταιρείες δεξαμενόπλοιων είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή για μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά το επιπλέον κόστος καυσίμων και οι καθυστερήσεις κατέστησαν προσωρινές τέτοιες παρακάμψεις.
ΗΠΑ: Ετοιμάζουμε διεθνή απάντηση για τους πειρατές Χούτι
Οι ΗΠΑ εργάζονται με συμμάχους για να προωθήσουν μια διεθνή προσπάθεια για την προστασία των πλοίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο να ανακόψουν το κύμα επιθέσεων από αντάρτες Χούτι που έχουν προκαλέσει ανησυχία για το εμπόριο σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου, δήλωσε στο Bloomberg η αναπληρώτρια υπουργός Άμυναςτων ΗΠΑ Καθλίν Χικς. «Είναι διεθνές πρόβλημα. Θα χρειαστεί διεθνής λύση και εργαζόμαστε με συμμάχους και εταίρους γι' αυτό».
Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Μοχάμεντ-Ρεζά Αστιανί χαρακτήρισε το σχέδιο «ανόητο» και είπε ότι οι ΗΠΑ «θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα» εάν προχωρήσουν.
Ο υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε ότι θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες «στο εγγύς μέλλον» σχετικά με την «εφαρμογή μιας θαλάσσιας ειδικής ομάδας».
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αντιμετωπίζουν δίλημμα για το πώς θα απαντήσουν στο κύμα επιθέσεων στη θάλασσα, καθώς έχουν πει ότι δε θέλουν να προκαλέσουν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Το ζήτημα έχει καταστεί επείγον εν μέσω έξαρσης των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, απ' όπου διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Η προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω επιθέσεων των Χούτι στη ναυτιλία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν χθες από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr