Οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης αυξήθηκαν στο υψηλό δύο μηνών των 3,2 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, αφού μειώθηκαν κατά μέσο όρο στα 2,6 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα τον Δεκέμβριο, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων με έδρα τη Νορβηγία. Έκθεσή της η Rystad Energy ανέφερε ότι το συμπέρασμα που μπορεί ήδη να διατυπωθεί είναι ότι η επίδραση των κυρώσεων στον όγκο των εξαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου δεν ήταν τόσο καταστροφική όσο προέβλεπαν ορισμένοι παράγοντες του κλάδου.
Η Ινδία και η ηπειρωτική Κίνα παραμένουν οι βασικοί αγοραστές του ρωσικού αργού, αναφέρει η έκθεση.
Ενώ η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με 950.000 ημερήσια βαρέλια τον προηγούμενο μήνα, φαίνεται ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου θα είναι ακόμη υψηλότερα.
Στις 5 Δεκεμβρίου, η ΕΕ και η G7 συμφώνησαν να εισαγάγουν ανώτατο όριο 60 δολαρίων το βαρέλι στις εισαγωγές ρωσικού αργού με μηχανισμό προσαρμογής για να διατηρήσουν το ανώτατο όριο στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς ως αντίποινα για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το ανώτατο όριο στοχεύει στη μείωση των εσόδων της Μόσχας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, διατηρώντας παράλληλα επαρκή αποθέματα αργού στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Παρά τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία - ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο - συνέχισε να πουλά βαρέλια με έκπτωση σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα. «Η ανθεκτικότητα που δείχνουν οι ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας ενός στόλου δεξαμενόπλοιων από τη Ρωσία», δήλωσε η Rystad Energy. Ωστόσο, το μερίδιο των δεξαμενόπλοιων που λειτουργούν με ρωσικό πετρέλαιο που βασίζονται σε «δυτικές υπηρεσίες και ασφάλειες» μειώθηκε στο 30 τοις εκατό μετά την έναρξη ισχύος των τελευταίων κυρώσεων, σε σύγκριση με το 60 τοις εκατό το καλοκαίρι, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη τελευταία στοιχεία.
Οι εξαγωγές ρωσικού αργού μειώθηκαν κατά 200.000 bpd τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές εξαγωγές ντίζελ αυξήθηκαν στο πολυετές υψηλό επίπεδο των 1,2 εκατομμυρίων βαρέλια ημερησίως, εκ των οποίων 720.000 βαρέλια ημερησίως προορίζονταν για την ΕΕ, ανέφερε ο οργανισμός.
Το ανώτατο όριο των τιμών είχε «σημαντική» επίδραση στις τιμές του πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας - που ονομάζονται Ουράλια - τα οποία επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν περίπου το 45 τοις εκατό του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών, δήλωσε η Rystad Energy. Το πετρέλαιο Urals από τα δυτικά λιμάνια πωλείται επί του παρόντος με έκπτωση περίπου 40 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με την τιμή του Brent, που κυμαίνεται από 40 έως 45 δολάρια το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα λόγω των προοπτικών ανάκαμψης της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Αναμένεται ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα εκτιναχθεί σε επίπεδα «ρεκόρ» φέτος μετά το τέλος των περιορισμών του κορωνοϊού στην Κίνα.
Η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα 101,7 εκατομμύρια bpd (βαρέλια ημερησίως) το 2023, δήλωσε ο IEA, ο οποίος προηγουμένως είχε υπολογίσει αύξηση 1,7 εκατομμύρια bpd. Σχεδόν το ήμισυ της αύξησης στη ζήτηση αργού θα προέλθει από την Κίνα, η οποία άνοιξε ξανά τα σύνορά της για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, προκαλώντας μια απότομη αύξηση στις κρατήσεις αεροπορικών εταιρειών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr