Οι ρωσικές εξαγωγές στο Ιράν αυξήθηκαν κατά 27%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της FCS, Βλαντιμίρ Ίβιν.
Ο πρόεδρος του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σεργκέι Κατίριν είπε στη ρωσική Izvestia ότι το αμοιβαίο εμπόριο αυξήθηκε λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των σχετικών διακοπών στους παραδοσιακούς δεσμούς.
Η ιρανική εφημερίδα Financial Tribune ανέφερε επίσης ότι η πιθανότητα θαλάσσιου εμπορίου Ρωσίας-Ιράν μέσω της Κασπίας Θάλασσας αυξάνει και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει σχέδια για διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του ρωσικού Αστραχάν και των λιμανιών Μπαντάρ Ανζαλί του Ιράν.
Ο γενικός κυβερνήτης της επαρχίας Αστραχάν Ανατόλι Γκούζβιν ηγήθηκε πρόσφατα μιας ρωσικής αντιπροσωπείας σε επίσκεψη στο λιμάνι Μπαντάρ Ανζαλί.
«Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία και το Ιράν είχαν συμφωνήσει να κάνουν εμπόριο μέσω του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν, αλλά η θαλάσσια οδός είναι προτιμότερη επειδή εμπλέκονται λιγότερα πολιτικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας και επειδή το Ιράν είναι πλέον μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας της Σαγκάης και επομένως είναι πιο στενά συνδεδεμένο με Ρωσία», ανέφερε η Financial Tribune.
Η νέα διαδρομή στην Κασπία Θάλασσα θεωρείται επίσης ως αντίβαρο στην παρουσία και τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς αμφισβητεί τα δίκτυα που έχουν δημιουργήσει η Άγκυρα και η Δύση για να υπονομεύσουν ή ακόμα και να αποκλείσουν τη ρωσική επιρροή εκεί, ανέφερε το δημοσίευμα.
Το 2019, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU), η οποία περιλαμβάνει ως μέλη της την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Ρωσία, υπέγραψε προσωρινή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν.
«Στις αρχές του 2022 υπογράφηκε πρωτόκολλο για την παράτασή του. Οι συνομιλίες για μια πλήρη συμφωνία έχουν ξεκινήσει, με τέσσερις γύρους διαβουλεύσεων», φέρεται να είπε ο Κατίριν.
Η συμφωνία λέγεται ότι αφορούσε εμπόριο σε περισσότερους από 7.500 τύπους εμπορευμάτων.
Τον Νοέμβριο, ο Ιρανός πρόεδρος, Ebrahim Raisi, χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με την Ισλαμική Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι ο λεγόμενος διάδρομος Νότου-Βορρά θα χρησιμεύσει ως καλή οδός διέλευσης για το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς μείωσε σημαντικά τους χρόνους και το κόστος διέλευσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr