Συγκεκριμένα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υιοθέτηση του Σχεδίου Εφαρμογής του Sharm el-Sheikh, που επαναλαμβάνει το στόχο συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, είναι κατώτερο των προσδοκιών.
Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τους επικριτές επειδή το σχέδιο υστερεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να στραφεί ο κόσμος στην ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050.
Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, αυτή η σύνοδος κατέληξε τελικά σε συμφωνία σχετικά με τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για απώλειες και ζημιές που σχετίζονται με τους κλιματικούς κινδύνους.
Το πιο σημαντικό, είναι ότι οι ωκεανοί είχαν την τιμητική τους σε αυτή τη σύνοδο. Το τελικό σχέδιο της διάσκεψης αναγνωρίζει τον ρόλο του ωκεανού και δεσμεύεται περαιτέρω να ενισχύσει την εντολή για τον ετήσιο Διάλογο Ωκεανού-Κλίματος.
Η κοινότητα των ωκεανών κινητοποιήθηκε έντονα στο COP 27 και σχεδίασε τη φιλοξενία ενός Ocean Pavilion, το οποίο περιλάμβανε περισσότερες από 300 εκδηλώσεις σχετικές με τους ωκεανούς.
Ως αποτέλεσμα, προέκυψαν αρκετές δηλώσεις γύρω από τον κρίσιμο ρόλο του ωκεανού στο κλιματικό σύστημα της Γης.
Οι δεσμεύσεις στην κατεύθυνση της προστασίας των ωκεανών
- Πρώτον, ως ένα βήμα προς το «Race to Zero» στην ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας, δέκα ναυτιλιακές οργανώσεις και παραγωγοί πράσινου υδρογόνου δεσμεύτηκαν να παράγουν και να αναπτύξουν τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030.
- Δεύτερον για να ενισχύσουν την παγκόσμια δύναμη για την αξιοποίηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, το Βέλγιο, η Κολομβία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ εντάχθηκαν στην Παγκόσμια Συμμαχία (GOWA), που ιδρύθηκε στην περσινή COP26.
- Τρίτον, τα οικοσυστήματα του μπλε άνθρακα πήραν μεγάλη ώθηση με την κυκλοφορία του Mangrove Breakthrough. Αυτό συνεπάγεται με επενδυτικό στόχο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της διατήρησης 15 εκατομμυρίων εκταρίων μαγγρόβιων δασών (δάση των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών που κυριαρχούνται από ανεκτικά στο αλάτι ξυλώδη φυτά και βρίσκονται στη μεταβατική περιοχή μεταξύ της ξηράς και της θάλασσας.Είναι επίσης πολύ συνηθισμένα σε δέλτα ποταμών) έως το 2030.
- Ξεχωριστά, η Ολλανδία εισήγαγε τον Όμιλο Πρωταθλητριών για Δέλτα και Παράκτιες Ζώνες. Στόχος είναι η εναρμόνιση της δράσης μεταξύ χωρών και μικρών νησιωτικών κρατών για την επίτευξη βιώσιμης διαχείρισης των δέλτα και των παράκτιων ζωνών βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Στο τελικό σχέδιο της διάσκεψης, τα κράτη μέλη κλήθηκαν να εξετάσουν τις κατάλληλες δράσεις αναφορικά με τους ωκεανούς στους εθνικούς τους στόχους για το κλίμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr