«Μετά την εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών, είμαστε βέβαιοι ότι το Ιράν πιθανότατα πραγματοποίησε αυτήν την επίθεση χρησιμοποιώντας UAV», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σε δήλωση, αναφερόμενος σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή drone.
Το χτύπημα σημειώθηκε περίπου στις 18:00 GMT της Τρίτης στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM). «Αυτή η επίθεση μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος εναντίον πολιτικού σκάφους σε αυτό το κρίσιμο θαλάσσιο στενό καταδεικνύει, για άλλη μια φορά, τον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα της ιρανικής κακοήθους δραστηριότητας στην περιοχή», δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής της CENTCOM, στρατηγός Michael «Erik» Kurilla.
Το πλοίο που δέχτηκε επίθεση αναγνωρίστηκε ως το πετρελαιοφόρο Pacific Zircon με σημαία Λιβερίας. Αυτό το δεξαμενόπλοιο λειτουργεί από την Eastern Pacific Shipping με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία ανήκει τελικά στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Idan Ofer. Σε ανακοίνωσή της, η Eastern Pacific Shipping ανέφερε ότι το Pacific Zircon, που μετέφερε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, «χτυπήθηκε από βλήμα» περίπου 150 μίλια (240 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Ομάν.
«Είμαστε σε επικοινωνία με το σκάφος και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ρύπανση. Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές», ανέφερε η εταιρεία. «Υπάρχουν κάποιες μικρές ζημιές στο κύτος του σκάφους, αλλά δεν υπάρχει διαρροή φορτίου ή εισροή νερού».
Ωστόσο, ενώ κανείς δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο Reuters δήλωσε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ιράν, το οποίο χρησιμοποίησε τον ίδιο τύπο drone που είχε προμηθεύσει προηγουμένως στη Ρωσία στην Ουκρανία.
Το ιρανικό Nournews, το οποίο συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας της χώρας, κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση, κατηγορώντας το για αντιπερισπασμό ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που ξεκινά στο Κατάρ την Κυριακή.
Η Τεχεράνη και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο σκιώδη πόλεμο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με ορισμένες επιθέσεις με drone που στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ που ταξιδεύουν στην περιοχή.
Ο Τίμοθι Χόκινς, Διοικητής του 5ου Στόλου του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε στο Al Jazeera ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των ΗΠΑ ήταν «οποιαδήποτε αποσταθεροποιητική θαλάσσια δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στα γύρω ύδατα επειδή είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο».
Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν για μια σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 2019. Η Τεχεράνη τότε είχε αρχίσει να κλιμακώνει το πυρηνικό της πρόγραμμα μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την ατομική της συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr