Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 61,51% των συμμετεχόντων θεώρησε ότι οι γυναίκες επέδειξαν ηγετικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης στην εργασία ή στις κοινότητές τους.
Ένα άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι για την πλειοψηφία της ομάδας (54,81%), οι οικιακές δραστηριότητες αυξήθηκαν μετά την έναρξη της πανδημίας.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Priscilla de Oliveira Martins και τον Alexandro De Andrade από το UFES, ολοκληρώθηκε από 239 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και οι συμμετέχοντες κυμαίνονταν από 23 έως 68 ετών, με μέση ηλικία τα 44 έτη.
Οι ψυχοκοινωνικοί δείκτες που εξέτασαν οι ερευνητές στην έρευνα ήταν: σύγκρουση εργασίας-οικογένειας, ικανοποίηση από τη ζωή, αφοσίωση στην εργασία, ψυχολογικό κεφάλαιο και δέσμευση κοινότητας.
Όσον αφορά την εργασία κατά την περίοδο της πανδημίας, οι περισσότεροι ερωτηθέντες στράφηκαν στην εξ αποστάσεως εργασία με τον ίδιο μισθό και δεν είδαν καμία αύξηση στις αρμοδιότητές τους. Ωστόσο, παρατήρησαν μια αύξηση στον αριθμό των ωρών εργασίας.
Επιπλέον, ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η σύγκρουση εργασίας-οικογένειας συνδέεται αρνητικά με την ευέλικτη εργασιακή κουλτούρα, την ικανοποίηση από τη ζωή και την ενισχυμένη οικογενειακή εργασία.
Το ψυχολογικό κεφάλαιο και η ενισχυμένη οικογενειακή εργασία προβλέπουν την εργασιακή δέσμευση, την ίδια στιγμή, η ενισχυμένη οικογενειακή εργασία προβλέπει την αποδέσμευση από την εργασία. Επιπλέον, η ευέλικτη εργασιακή κουλτούρα προβλέπει την ικανοποίηση από τη ζωή.
Η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, πρόεδρος της WISTA International, σχολίασε: «Η πανδημία Covid ήταν ένα σημαντικό και πρωτοφανές γεγονός που βιώθηκε από όλους σε όλο τον κόσμο. Η κατανόηση του αντίκτυπου που είχε στις γυναίκες που εργάζονται στον ναυτιλιακό τομέα ήταν απαραίτητη για τη WISTA International, ειδικά επειδή ήταν hπρώτη φορά που υπήρξε σχετική έρευνα από τη δική μας οπτική γωνία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr