Ο αξιωματούχος είπε ότι Τούρκοι, Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με μια ομάδα του ΟΗΕ σε Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη για να καθορίσουν τυπικές επιχειρησιακές διαδικασίες για τη συμφωνία που συμφώνησαν τα τέσσερα μέρη. «Πρόκειται για μια λεπτομερή διαπραγμάτευση που βασίζεται στη συμφωνία», είπε. «Αλλά χωρίς αυτές τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την ασφαλή διέλευση των σκαφών».
Οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ασφαλιστές που καλύπτουν τα πλοία πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το ταξίδι είναι ασφαλές χωρίς απειλή ναρκών ή επιθέσεων τόσο στα πλοία όσο και στα πληρώματά τους. Αυτά καλύπτονται συνήθως σε αποδεκτές ναυτιλιακές πρακτικές γνωστές ως τυπική επιχειρησιακή διαδικασία.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού και η εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου οδήγησε τις τιμές των τροφίμων στα ύψη, πυροδοτώντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, η εισβολή ώθησε περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε «οξεία πείνα». Η συμφωνία στοχεύει να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση για αποστολές σιτηρών μέσα και έξω από τα ουκρανικά λιμάνια, που έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σταμάτησε τις αποστολές εξορύσσοντας τα ύδατα του λιμανιού.
Υπάρχουν φυσικά πλοία σε αυτά τα λιμάνια με σιτηρά έτοιμα να κινηθούν, και θα είναι τα πρώτα που θα κινηθούν και μετά θα αρχίσουμε να εισέρχονται επιθεωρουμένα πλοία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο, Φρέντερικ Τζ. Κέννεϊ από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, είχε συνάντηση με ασφαλιστές και ναυτιλιακές εταιρείες την Τετάρτη.
Τα πλοία που θα εισέλθουν για να συλλέξουν σιτηρά θα επιθεωρηθούν σε ένα τουρκικό λιμάνι «για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει λαθρεμπόριο ή όπλα σε αυτά τα πλοία», είπε ο Γκρίφιθς. «Είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις στο αγκυροβόλιο βόρεια του Βοσπόρου, οι λεπτομέρειες θα επιβεβαιωθούν», δήλωσε η Ισμήνη Πάλλα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ και οι Τούρκοι στο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας θα βεβαιωθούν ότι θα φορτωθούν σιτηρά στα πλοία, τα οποία στη συνέχεια θα φύγουν «στο σύστημα παρακολούθησης που θα δημιουργήσουμε» από τη Μαύρη Θάλασσα και στον κόσμο, είπε ο Γκρίφιθς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr