Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να παραστούν στην τελετή υπογραφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό γραφείο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη στις 18.30 τοπική ώρα.
Με βάση τη συμφωνία, η Κωνσταντινούπολη θα γίνει επιχειρησιακός κόμβος όπου θα εκτελείται ολόκληρη η ναυτιλιακή διαδικασία, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, ενώ οι ασφαλιστές τόνισαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ότι θα καθαριστούν οι θαλάσσιες νάρκες, μια δύσκολη άσκηση δεδομένου του αριθμού που τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Τα λιμάνια της Ουκρανίας ήταν κλειστά από την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας πριν από σχεδόν έξι μήνες, οδηγώντας σε μια αυξανόμενη επισιτιστική κρίση καθώς η χώρα αγωνίζεται να βρει κατάλληλες οδούς εξαγωγής για να μετατοπίσει τη συγκομιδή του περασμένου έτους από τα σιλό της ενώ προετοιμάζει τη φετινή σοδειά.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα AXS, πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία εξήγαγε συνήθως περίπου 3-5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα, ενώ η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 5-7 εκατομμύρια τόνους το μήνα.
Έχοντας βρει κάποιες εναλλακτικές ποτάμιες και σιδηροδρομικές διαδρομές, η Ουκρανία μεταφέρει επί του παρόντος μόλις 1,5-2 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της AXS.
Οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού αυτόν τον μήνα είναι εξίσου υποτονικές με όγκους γύρω στους 1,5 εκατ. τόνους έναντι του ιστορικού μέσου όρου του Ιουλίου των 2,6 εκατομμυρίων τόνων αποστολών, καθώς η Μαύρη Θάλασσα είναι μια σοβαρή επικίνδυνη ζώνη γεμάτη νάρκες.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα ρωσική άφιξη σοδειάς και την πρόθεση της χώρας να εξάγει περίπου 40 με 45 εκατομμύρια τόνους σιταριού αυτή τη νέα σεζόν, η Ρωσία φαίνεται να έχει κάποια κίνητρα για να καταλήξει σε συμφωνία για να ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας και ταυτόχρονα να ενισχύσει τα δικά της σιτηρά και εξαγωγές λιπασμάτων», αναφέρει μια νέα έκθεση της BRS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr