Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου όλα τα ουκρανικά λιμάνια αποκλείστηκαν, εμποδίζοντας τις εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού, ηλιέλαιου και άλλων γεωργικών προϊόντων. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των σιτηρών έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ και η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια έχει αυξηθεί δραματικά.
Το Reuters εκτιμά ότι 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει σε τερματικούς σταθμούς λιμένων της Ουκρανίας.
«Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters , ζητώντας να παραμείνει ανωνυμία επειδή οι συνομιλίες ήταν εμπιστευτικές.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει καταδικάσει την εισβολή, αλλά διατηρεί καλές σχέσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Οι εκκλήσεις προς τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και από χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από σιτηρά από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για να ταΐσουν τους ανθρώπους τους .
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να παράσχει έναν διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων.
Ωστόσο, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι δεν θα ήταν πρόθυμα να άρουν τις κυρώσεις εκτός εάν η Ρωσία αποσύρει πλήρως τον στρατό της από την Ουκρανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr