Στις αρχές Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και επί του παρόντος οδεύει προς μια κρίση εφοδιασμού που θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο.
Η ΕΕ πρότεινε επίσης πρόσφατα απαγόρευση όλων των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία , με στόχο τη σταδιακή κατάργησή του εντός έξι μηνών και των προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους.
Ακόμη και με τον αριθμό των έργων φυσικού αερίου που αναπτύσσονται ή καθυστερούν επί του παρόντος, η Αφρική έχει σημαντική δυναμική παραγωγής. Η ήπειρος προβλέπεται να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου από περίπου 260 Bcm το 2022 σε έως και 335 Bcm μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Η Ρωσία ήταν ιστορικά ο κυρίαρχος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με μέσο όρο περίπου 62% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην ήπειρο την τελευταία δεκαετία. Η Αφρική ήταν επίσης σταθερός εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη την ίδια περίοδο, με κατά μέσο όρο το 18% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου να προέρχονται από αυτήν.
Ωστόσο, τα έργα στην Αφρική έχουν αυξημένο κίνδυνο και μπορεί να καθυστερήσουν ή να μην εγκριθούν λόγω του υψηλού κόστους ανάπτυξης, των προκλήσεων πρόσβασης στη χρηματοδότηση, των θεμάτων με τα δημοσιονομικά καθεστώτα και άλλων επιφανειακών κινδύνων. Πρόσφατα μηνύματα από μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η BP, η Eni, η Shell , η ExxonMobil και η Equinor υποδεικνύουν, ωστόσο, μια αλλαγή στη στρατηγική προς περαιτέρω επενδύσεις στην Αφρική, ακόμα και σε αρκετά έργα που προηγουμένως βρίσκονταν ανενεργά - συμπεριλαμβανομένων έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Εξετάζουν λοιπόν το ενδεχόμενο επανεκκίνησης ή επιτάχυνσης έργων που είχαν προηγουμένως εγκαταλειφθεί ως απάντηση στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.
Το πλεονέκτημα της Αφρικής
Σύμφωνα με τον Rystad, τα αφρικανικά έθνη που ήταν ιστορικά προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σε καλή θέση για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Το πλεονέκτημα της Αφρικής είναι ότι διαθέτει ήδη υπάρχοντες αγωγούς συνδεδεμένους με το ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.
Οι τρέχουσες εξαγωγές αγωγών από την Αφρική στην Ευρώπη διασχίζουν την Αλγερία στην Ισπανία και από τη Λιβύη στην Ιταλία. Οι συζητήσεις για αγωγούς μεγάλων αποστάσεων που συνδέουν πεδία φυσικού αερίου στη Νότια Νιγηρία με την Αλγερία μέσω του χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου Trans Saharan (TSGP) και του υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου της Νιγηρίας Μαρόκο (NMGP) έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Ενώ το TSGP στοχεύει να χρησιμοποιήσει τους υπάρχοντες αγωγούς από την Αλγερία για να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές αγορές, ο NMGP στοχεύει να επεκτείνει τον υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου Δυτικής Αφρικής (WAGP) μέχρι την Ευρώπη μέσω των παράκτιων χωρών της Δυτικής Αφρικής και του Μαρόκου.
Πιο πέρα, οι εξαγωγές αφρικανικού LNG προέρχονται κυρίως από τη Νιγηρία και την Αλγερία, με μικρότερους όγκους από την Αίγυπτο, την Αγκόλα και ένα κλάσμα από την Ισημερινή Γουινέα. Επιπλέον, μεγάλης κλίμακας ανακαλύψεις υπεράκτιων στη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, τη Σενεγάλη, τη Μαυριτανία και τη Νότια Αφρική έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν πρόσθετες εξαγωγές φυσικού αερίου μόλις αναπτυχθούν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney , δήλωσε ότι η απόφαση για έξοδο από τη Ρωσία δεν είναι μόνο το σωστό, αλλά είναι και προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της εταιρείας. Ο βρετανικός κολοσσός έκλεισε πρόσφατα χρεώσεις προ φόρων ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022 λόγω της απόφασής του να αποχωρήσει από τη Ρωσία. Η εταιρεία κοιτάζει τώρα σε αφρικανικά έργα για να αδράξει την ευκαιρία να στοχεύσει τις ευρωπαϊκές αγορές με προμήθειες φυσικού αερίου.
Η BP έχει πολλά μεγάλα έργα φυσικού αερίου στη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία – τα έργα Greater Tortue Ahmeyim (GTA), Yakaar-Terenga και BirAllah LNG . Οι όγκοι LNG από τη Φάση 1 της πλωτής φάσης LNG (FLNG) των 2,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (tps) έχουν ήδη πωληθεί και μέρος του φυσικού αερίου από το Yakaar θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για το εργοστάσιο μεταφοράς αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια της Σενεγάλης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ιταλική μεγάλη εταιρεία Eni δήλωσε ότι μπορεί να μετριάσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο σε ένα βαθμό μέσω της προμήθειας από τα αφρικανικά της έργα, όπως στην Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, την Αγκόλα και το Κονγκό-Μπραζαβίλ. Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία, σε συνεργασία με την Eni, υπέγραψε συμφωνίες για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τα κράτη της Βόρειας Αφρικής, την Αλγερία και την Αίγυπτο , και στη συνέχεια, πιο πρόσφατα, δύο ακόμη συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου με δύο αφρικανικά κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής, το Κονγκό-Μπραζαβίλ και Αγκόλα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr