«Υπό το πρίσμα των κυρώσεων στη Ρωσία, θα συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και θα βοηθήσουμε να διασφαλίσουμε ο ένας την ασφάλεια εφοδιασμού του άλλου, ιδίως για την προμήθεια LNG», ανέφεραν η Ιαπωνία και η ΕΕ σε κοινή δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής στο Τόκιο.
Η τελευταία κίνηση έρχεται αφότου η Ιαπωνία δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι θα προωθήσει ορισμένα πλεονάζοντα φορτία προς την Ευρώπη, όπου υπήρχαν ελλείψεις φυσικού αερίου, μετά από αιτήματα της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά όλες τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έως το 2027, με πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα που θα τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Η ΕΕ έχει επίσης προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου έως τα τέλη του 2022, αν και ορισμένα κράτη μέλη παραμένουν αντίθετα στο εμπάργκο, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel είπε επίσης ότι τα μέτρα για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να ληφθούν "αργά ή γρήγορα", αλλά δεδομένης της συνεχιζόμενης εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, δεν έχουν προταθεί ακόμη κυρώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα επιδιώξει να μειώσει τη ζήτηση για εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα έως το τέλος του 2022 μέσω αυξημένων προμηθειών LNG, υψηλότερης παραγωγής βιομεθανίου και μέτρων ενεργειακής απόδοσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται επί του παρόντος στη Ρωσία για σχεδόν το 38% του εισαγόμενου φυσικού αερίου της·, αυτή η εξάρτηση θα γίνει σημαντικά μεγαλύτερη εάν τα ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόσουν τις τρέχουσες διαμορφωμένες ενεργειακές τους πολιτικές. Με σχέδια για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ο στόχος της ΕΕ να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την εξάντληση των εγχώριων πηγών αερίου, η εξάρτηση από τη Ρωσία θα αυξηθεί στο 50 έως 60% του συνόλου των εισαγωγών αερίου εντός της τις επόμενες δύο δεκαετίες εάν δεν υιοθετηθούν διαφορετικές ενεργειακές πολιτικές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το σχέδιο «REPowerEU» για να σταματήσει η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο, αφού οι πηγές ενέργειας του μπλοκ απειλήθηκαν με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα. Προκειμένου να εξαλειφθεί σταδιακά η εξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία πριν από το 2030, η Επιτροπή πρότεινε σχέδιο REPowerEU που θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος σε όλη την ΕΕ.
«Η REPowerEU θα επιδιώξει να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων αερίων και να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο στη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε η Επιτροπή, σημειώνοντας την προσδοκία της ότι η κίνηση μπορεί να μειώσει τη ζήτηση της ΕΕ για ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από την ΤΕΛΟΣ της ΧΡΟΝΙΑΣ.
Υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει ανεξάρτητη από το ρωσικό πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το μπλοκ «δεν μπορεί να βασίζεται σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά».
H φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι όσο γρηγορότερα «πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο, σε συνδυασμό με περισσότερη ενεργειακή απόδοση, τόσο πιο γρήγορα θα να είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι και να κυριαρχούμε στο ενεργειακό μας σύστημα».
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr