«[Αυτό] σημαίνει ότι κανένα πλοίο, κανένα πλοίο που πλέει υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει ή λειτουργεί από ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να ελλιμενίζεται σε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών ή να έχει πρόσβαση στις ακτές μας. Κανένα», είπε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δήλωση την Πέμπτη.
Ο αντίκτυπος
Το μέτρο είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική ναυτιλία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει το πιο σημαντικό ρωσικό εμπόρευμα προς εξαγωγή, το αργό πετρέλαιο, και τα ρωσικά πλοία αποτελούν ένα μικρό μερίδιο της κυκλοφορίας στα αμερικανικά θαλάσσια λιμάνια. Το 2021, τα ρωσικά πλοία πραγματοποίησαν μόνο 1.800 αφίξεις σε λιμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ωστόσο, η απαγόρευση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Αμερικής να απομονώσει τη ρωσική οικονομία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
Η American Maritime Partnership, η φωνή της ναυτιλιακής βιομηχανίας των ΗΠΑ, πρότεινε ότι η απαγόρευση απεικονίζει την ανάγκη για έναν ισχυρό εγχώριο ναυτιλιακό τομέα.
«Η απαγόρευση του Προέδρου στα ρωσικά πλοία από τα λιμάνια των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε σήμερα είναι μια ακόμη υπενθύμιση του γιατί αυτό το έθνος απαιτεί μια ισχυρή αμερικανική ναυτιλία για περισσότερο από έναν αιώνα. Μια ικανή εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία διασφαλίζει ότι η εθνική ασφάλεια, η εσωτερική ασφάλεια και η οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ δεν εξαρτώνται από παγκόσμιους ανταγωνιστές και αντιπάλους. Χωρίς μια ισχυρή αμερικανική ναυτιλία, το έθνος μας θα βρισκόταν στο έλεος ξένων οντοτήτων όπως η Ρωσία», δήλωσε ο Ku'uhaku Park, Πρόεδρος της American Maritime Partnership, σε δήλωση την Πέμπτη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς έχουν ήδη εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση των πλοίων που συνδέονται με τη Ρωσία, αν και τα ρωσικά φορτία ενδέχεται να εξακολουθούν να φθάνουν με άλλα πλοία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή μια μερική απαγόρευση των πλοίων με ρωσική σημαία, με εξαίρεση για τα ενεργειακά φορτία και για τα πλοία ρωσικής ιδιοκτησίας/διαχείρισης που φέρουν σημαία με ανοιχτά νηολόγια.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την απαγόρευση για να κατασχέσουν ένα δεξαμενόπλοιο υπό ρωσική σημαία, το Pegas, το οποίο καλύπτονταν επίσης από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη ρωσική κυβέρνηση. Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου χωρητικότητας 115.000 dwt συνελήφθη στα ανοικτά των ακτών του νησιού της Εύβοιας στα μέσα Απριλίου. Ωστόσο, η Ελλάδα αποφάσισε ότι δεν είχε τη νόμιμη εξουσία να το κρατήσει και αφέθηκε ελεύθερο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr