Εφτά εβδομάδες έχουν περάσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία και πάνω από 100 πλοία με 1.000 ναυτικούς δεν μπορούν ακόμη να εγκαταλείψουν τα λιμάνια της Ουκρανίας και τα κοντινά ύδατα. Πολλοί από τους ναυτικούς βρίσκονται σε πλοία στο λιμάνι της Μαριούπολης, το οποίο έχει δεχθεί σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό, ή σε πλοία στην Αζοφική Θάλασσα.
Έκκληση για «επείγουσα δράση» έγινε σε κοινή επιστολή προς τους επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), από τον Γενικό Διευθυντή του ILO, Γκάι Ράιντερ και τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, Κιτάκ Λιμ.
«Εκτός από τους κινδύνους που προκύπτουν από τους βομβαρδισμούς, πολλά από τα εμπλεκόμενα πλοία δεν έχουν πλέον τρόφιμα, καύσιμα, πόσιμο νερό και άλλες ζωτικής σημασίας προμήθειες. Η κατάσταση των ναυτικών από πολλές χώρες γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιη ως αποτέλεσμα, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ευημερία τους», αναφέρεται στην επιστολή.
Στις 23 Μαρτίου, η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) περιέγραψε την κατάσταση ως «τρομερή» σε κοινή ενημέρωση με το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας (ICS). Ο ILO και ο ΙΜΟ σημείωσαν ότι η επιστολή τους ακολούθησε τις επείγουσες ανακοινώσεις που εστάλησαν από το ICS και το ITF.
«ILO, IMO, ICS και ITF συνεργάζονται για να παρέχουν σε αυτές τις υπηρεσίες αρωγής πληροφορίες που μπορεί να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση».
Οι προσπάθειες δημιουργίας μπλε διαδρόμων για τα πλοία που θα αποπλέουν από την εμπόλεμη ζώνη έχουν αποδειχθεί δύσκολες και επικίνδυνες, αφού υπάρχουν νάρκες γύρω από λιμάνια και οι συγκρούσεις είναι συνεχιζόμενες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr