Ως άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας χαμηλού κόστους, ο άνθρακας κάλυψε το κενό προσφοράς, με την παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα να αυξάνεται κατά 450 εκατομμύρια τόνους ή περίπου +6% το 2021.
Κύριο ερώτημα είναι ποιες χώρες αυξάνουν ή μειώνουν την παραγωγή άνθρακα, όσο η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει θέσει τους στόχους της για πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι το 2050.
Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα ήταν ένα θέμα ελέγχου στη διάσκεψη COP26 που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, όπου 40 χώρες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν την έκδοση αδειών και την άμεση κρατική υποστήριξη για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Ωστόσο, πολλές από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής άνθρακα δεν δεσμεύτηκαν για τη δέσμευση. Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία και η Αυστραλία απείχαν και από αυτές τις πέντε, μόνο οι ΗΠΑ προβλέπεται να μειώσουν την παραγωγή άνθρακα τα επόμενα δύο χρόνια.
Με 15 χώρες της ΕΕ να υπογράφουν τη δέσμευση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να δει τη μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή άνθρακα στους 82 εκατομμύρια τόνους , μαζί με τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη μείωση στην κατανάλωση άνθρακα (101 εκατομμύρια τόνοι, μείωση 23%).
Οι ΗΠΑ και η Ινδονησία είναι οι άλλοι δύο μεγάλοι παραγωγοί που προβλέπεται να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα. Οι ΗΠΑ προβλέπεται να μειώσουν την παραγωγή άνθρακα κατά 7,5% ή 44 εκατομμύρια τόνους , ενώ η μείωση της Ινδονησίας προβλέπεται σε 6 εκατομμύρια τόνους , ή απλώς μείωση 1% της παραγωγής της το 2021.
Παρά το γεγονός ότι δεν εντάχθηκαν στη δέσμευση COP26, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιδιώκουν εμφανώς βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες για τη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγχρονη κατανάλωση και παραγωγή επικεντρώνονται στην Ασία. Η Κίνα και η Ινδία παράγουν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου άνθρακα και αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά περισσότερους από 200 εκατομμύρια τόνους ετησίως, συλλογικά.
Ενώ η Κίνα έχει δεσμευτεί να αρχίσει να μειώνει την κατανάλωση άνθρακα το 2026, η χώρα ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή 43 νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να καλύψει τη ζήτηση ενέργειας μέχρι τότε. Μέρος της πρόσθετης παραγωγής οφείλεται στην ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές άνθρακα, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν κατά 51 εκατομμύρια τόνους ή 16% από το 2021–2024.
Μέχρι το 2024, η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,3% και της Ινδίας κατά 12,2%, γεγονός που θα καθιστούσε τις δύο χώρες υπεύθυνες για τα δύο τρίτα της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr