Μετά από συζητήσεις με τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, η εταιρεία αποφάσισε να λάβει γρήγορα μέτρα και να δρομολογήσει εκ νέου όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε αυτήν την περιοχή για να προστατεύσει τον κρίσιμο βιότοπο για τον υποπληθυσμό των φαλαινών. Απαιτείται επειγόντως κρίσιμη δράση όπως αυτή προκειμένου να προστατευθούν τα υπόλοιπα 200 έως 300 ζώα που έχουν απομείνει.
Το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), το OceanCare και η WWF Ελλάδας συνεργάζονται με το Pelagos Cetacean Research Institute, το οποίο μελετά τον πληθυσμό των φαλαινών αυτού του είδους στην ανατολική Μεσόγειο από το 1998. Αυτές οι μελέτες έχουν εντοπίσει την Ελληνική Τάφρο (το πιο βαθύ μέρος της Μεσογείου), στα δυτικά και νότια της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ως κρίσιμο βιότοπο για αυτές τις φάλαινες. Οι εν λόγω φάλαινες βρίσκονται εκεί όλο το χρόνο - η μόνη περιοχή όπου έχουν παρατηρηθεί οικογενειακές ομάδες στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεντρώνονται γύρω από το περίγραμμα βάθους 1000 μέτρων - απευθείας στο μονοπάτι των πολυσύχναστων θαλάσσιων διαδρομών.
«Ως παγκόσμιος ηγέτης στη ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων, έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι εμπορευματικές μας δραστηριότητες έχουν θετικό αντίκτυπο, αντικατοπτρίζοντας τη μακροχρόνια δέσμευσή μας για τη διατήρηση και την προστασία του ωκεανού και της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε η Stefania Lallai, Αντιπρόεδρος του τμήματος Sustainability στην ελβετική ναυτιλιακή εταιρεία MSC (Mediterranean Shipping Company). «Η συνεργασία με εταίρους ΜΚΟ είναι το κλειδί για την κατανόηση και τη λήψη μέτρων για την προστασία των απειλούμενων φαλαινών κατά μήκος της ελληνικής ακτής».
Η περιοχή που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι επί του παρόντος μια σημαντική οδός μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, γεγονός που καθιστά αυτή τη νέα δρομολόγηση σημαντική συμβολή στην επιβίωση αυτών των φαλαινών που κινδυνεύουν.
«Οι φάλαινες που βρέθηκαν νεκρές στην ακτή με σημάδια προπέλας και κοψίματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έως και 20 φορές περισσότερες πεθαίνουν στη θάλασσα και δεν καταγράφονται ποτέ. Βλέπουμε επίσης λιγότερες φάλαινες στις ετήσιες έρευνες μας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που προκαλεί τεράστια ανησυχία», εξηγεί ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Pelagos Cetacean Research Institute. «Φοβόμαστε ότι χωρίς επείγουσα δράση, οι θάνατοι λόγω πλοίων θα προκαλέσουν την εξαφάνιση αυτού του ήδη μικρού πληθυσμού πολύ σύντομα».
«Κάνοντας μικρές αλλαγές επαναδρομολόγησης, η MSC κάνει σημαντική διαφορά για αυτές τις υπό εξαφάνιση φάλαινες. Αυτός ο πληθυσμός κινδυνεύει και ακόμη και ένα χτύπημα πλοίου είναι πάρα πολύ. Τώρα χρειαζόμαστε άλλες ναυτιλιακές εταιρείες να επιδείξουν παρόμοια ηγεσία - εάν όλα τα πλοία που χρησιμοποιούν αυτήν την περιοχή έκανε αυτές τις μικρές προσαρμογές, ο κίνδυνος χτυπήματος για τις φάλαινες θα μειωνόταν σχεδόν κατά 75%», σχολιάζει η ΜΚΟ. «Απαιτείται εκ νέου δρομολόγηση πλοίων τώρα για να αλλάξει η πορεία της ζωής των φαλαινών στην ανατολική Μεσόγειο».
Ιστορικό
Περισσότερες από τις μισές φάλαινες αυτού του είδους που βρέθηκαν στις ελληνικές ακτές δείχνουν ενδείξεις συγκρούσεων από πλοία. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που προκαλούνται από χτυπήματα πλοίων που είναι γνωστό για οποιονδήποτε πληθυσμό φαλαινών παγκοσμίως. Οι περισσότερες συγκρούσεις είναι θανατηφόρες, αλλά μερικά ζωντανά ζώα φέρουν σημάδια από συναντήσεις με έλικες πλοίων. Τα στοιχεία από άλλες περιοχές δείχνουν ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό χτυπημάτων από πλοία εντοπίζεται και αναφέρεται. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ναυτικοί σε μεγάλα πλοία δεν γνωρίζουν ότι έχουν χτυπήσει μια φάλαινα.
Νωρίτερα φέτος, το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας μέσω του Ελληνικού Υδρογραφικού Γραφείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους ναυτικούς για την παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών στην Ελληνική Τάφρο. Η προειδοποίηση NAVTEX (NAVigational TEleX) δίνει οδηγίες στους ναυτικούς να προσέχουν τις φάλαινες και να προσπαθούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις με αυτές.
Οι σπερματοφάλαινες, όπως ονομάζονται, πολύ γνωστές από τη θρυλική ιστορία Moby Dick, ανήκουν στην ομάδα των οδοντωτών φαλαινών και μπορούν να βουτήξουν σε περίπου 2.000 μέτρα. Οι αρσενικές σπερματοφάλαινες φτάνουν περίπου τα 16 μέτρα σε μήκος και μπορεί να ζυγίζουν έως και 41 τόνους.
Η MSC βοηθά την προστασία των φαλαινών σε όλο τον κόσμο
Μεταξύ των δραστηριοτήτων της MSC για την προστασία του περιβάλλοντος των ωκεανών και της ζωής κάτω από το νερό περιλαμβάνεται και η προστασία των απειλούμενων φαλαινών.
Το 2020 - για τρίτη συνεχή χρονιά – η εταιρεία έλαβε το υψηλότερο βραβείο (Sapphire) για το πρόγραμμα κινήτρων μείωσης ταχύτητας πλοίων «Προστασία των μπλε φαλαινών και των γαλάζιων ουρανών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr