Τουλάχιστον 23 χώρες ανέλαβαν νέες δεσμεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση της ενεργειακής χρήσης του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων της Ινδονησίας, του Βιετνάμ, της Πολωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αιγύπτου, της Ισπανίας, του Νεπάλ, της Σιγκαπούρης, της Χιλής και της Ουκρανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο συμπεριλαμβάνονται 5 από τις 20 κορυφαίες χώρες που χρησιμοποιούν άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Πολωνία και η Ουκρανία. Σε μια νέα «Δήλωση μετάβασης από την παγκόσμια χρήση του άνθρακα στην καθαρή ενέργεια», οι χώρες δεσμεύτηκαν επίσης να κλιμακώσουν τις προσπάθειες τους και να εξασφαλίσουν μια δίκαιη μετάβαση για σταδιακή απαλλαγή από τον άνθρακα.
Οι νέες αποφάσεις έρχονται παράλληλα και με την κατάρρευση της χρηματοδότησης του άνθρακα, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν πλέον συμφωνήσει να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να υλοποιήσουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η HSBC, η Fidelity International και η Ethos, ανακοίνωσαν επίσης τις δεσμεύσεις τους για τον τερματισμό της χρηματοδότησης των επενδύσεων σε χρήση του άνθρακα. Ορόσημο αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για τερματισμό της χρηματοδότησης του άνθρακα στο εξωτερικό, που επιβεβαιώνει ότι κάθε σημαντική δημόσια διεθνής χρηματοδότηση για την ενέργεια από άνθρακα έχει ουσιαστικά τερματιστεί.
Μια ομάδα 25 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων της COP26, Ιταλία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες και Δανία μαζί με δημόσια οικονομικά ιδρύματα υπέγραψαν κοινή δήλωση υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου με την οποία δεσμεύονται να τερματίσουν τη διεθνή δημόσια στήριξη στον τομέα ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος του 2022, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια. Συλλογικά, αυτό θα μπορούσε να μετατοπίσει περίπου 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιας δημόσιας στήριξης από τα ορυκτά καύσιμα για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιθιοπίας, των Φίτζι και των Νήσων Μάρσαλ προσέφεραν την υποστήριξή τους, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη ενότητα.
Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες έκαναν σημαντικά βήματα για να εξασφαλίσουν τη μετάβαση από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια. Η Ινδία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Νότια Αφρική ανακοίνωσαν συνεργασίες με Climate Investment Funds για να επισπεύσουν την αποδέσμευσή τους από τη χρήση του άνθρακα, με την υποστήριξη μιας ειδικής εγκατάστασης 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν πρωτοποριακές συνεργασίες με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης για την υποστήριξη της πρόωρης συνταξιοδότησης των εργοστασίων άνθρακα.
Ο πρόεδρος της COP26, Alok Sharma δήλωσε ότι από την αρχή της Προεδρίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ήμασταν ξεκάθαροι ότι η COP26 πρέπει να είναι η COP που στέλνει τον άνθρακα στην ιστορία. Με αυτές τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που βλέπουμε σήμερα, το τέλος της ενέργειας από άνθρακα είναι πλέον ορατό. Η εξασφάλιση ενός συνασπισμού 190 μελών για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα και τη λήξη της υποστήριξης για νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και η Διακήρυξη για τη δίκαιη μετάβαση που υπογράφηκε επιβεβαιώνουν μια πραγματική διεθνή δέσμευση για να μην αφήσουμε κανένα έθνος πίσω.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr