Μιλώντας κατά τη διάρκεια δείπνου που διοργάνωσε η Κυπριακή Ένωση Εφοπλιστών (CUS) στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της χώρας και ότι ο εμπορικός στόλος με σημαία Κύπρου είχε πρόσφατα ξεπεράσει μια συνολική χωρητικότητα 25 εκατομμυρίων.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανοδική τάση των ναυτιλιακών εταιρειών που μετεγκαταστάθηκαν στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος είπε ότι πρόκειται για «ψήφο εμπιστοσύνης στις κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχονται στους εφοπλιστές, τους μεγιστάνες και τις εταιρείες διαχείρισης πλοίων».
«Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση είναι πάντα σε εγρήγορση για την εκτίμηση και την εφαρμογή φορολογικών και άλλων κινήτρων, πάντα με βάση τις δικές σας προτάσεις», δήλωσε ο Αναστασιάδης στην Ένωση.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα του κυπριακού ναυτιλιακού τομέα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και της ναυτιλιακής βιομηχανίας», είπε.
Ο Αναστασιάδης σκιαγράφησε επίσης το όραμα της κυβέρνησης για τον τομέα της ναυτιλίας, με την ευελιξία, την ανταγωνιστικότητα και τον εκσυγχρονισμό να αποτελούν βασικούς στόχους. «Το σχέδιο περιλαμβάνει 35 στοχευμένες δράσεις ενώ προσαρμόζει την οργανωτική δομή και τις πρακτικές του Υφυπουργείου Ναυτιλίας στις προκλήσεις και τις αναδυόμενες ευκαιρίες για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για την κυπριακή ναυτιλία», δήλωσε ο Πρόεδρος.
Μέρος αυτού του σχεδίου περιλαμβάνει τη νομοθεσία για τις ναυτιλιακές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, που η κυβέρνηση είναι στη διαδικασία να οριστικοποιήσει και να υποβάλλει στο κοινοβούλιο.
Ο Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει το προσωπικό του δικτύου των ναυτιλιακών γραφείων της Κύπρου στο εξωτερικό, θα δημιουργήσει μια φιλική προς το χρήστη ηλεκτρονική θαλάσσια βιβλιοθήκη, θα δημιουργήσει μια ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία υποστήριξης που θα λειτουργεί ως ενιαίο σημείο επαφής για όλα τα αιτήματα των ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς και παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας στη ναυτιλία.
Η ευαισθησία της κυβέρνησης στους ναυτιλιακούς εταίρους της εκδηλώθηκε επίσης μέσω της άμεσης απάντησής της στο ανθρωπιστικό ζήτημα του επαναπατρισμού ναυτικών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, λόγω της πανδημίας, επιτρέποντας την αλλαγή πληρωμάτων. Περισσότεροι από 25.000 ναυτικοί επαναπατρίστηκαν από τα λιμάνια της Κύπρου, σημείωσε ο Αναστασιάδης.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το πλαίσιο φορολογίας της ναυτιλίας, το οποίο έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενισχύθηκε πρόσφατα με πρόσθετα κίνητρα για φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, σε μια προσπάθεια να επιβραβευθούν οι προσπάθειες των πλοιοκτητών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του «πράσινου» μετασχηματισμού.
Τέλος ανακοίνωσε ότι 40.000 ναυτικοί που εργάζονται σε πλοία με κυπριακή σημαία ή πλοία που διαχειρίζονταν από την Κύπρο, εμβολιάστηκαν μέσω του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού της κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr