Η διαδικτυακή εκδήλωση (23 - 25 Ιουνίου) περιλάμβανε συζητήσεις για το πώς θα λειτουργήσει ο Κώδικας Συμπεριφοράς του Yaoundé. Πρωταρχικός στόχος του Κώδικα είναι η διαχείριση και η σημαντική μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από την πειρατεία, την ένοπλη ληστεία εναντίον πλοίων και άλλες παράνομες θαλάσσιες δραστηριότητες. Αναπτύχθηκε με τεχνική υποστήριξη από τον ΙΜΟ και εγκρίθηκε το 2013.
Τονίστηκε ο ρόλος των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση των αιτίων της πειρατείας, παρέχοντας μια πολύτιμη εικόνα για ορισμένες από τις κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΝΟ Kitack Lim τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης ασφαλείας, δηλώνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο. Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν πραγματική δέσμευση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Επανέλαβε επίσης ότι ο ΔΝΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κατάρτιση και άλλες δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων για μεμονωμένα κράτη του Κόλπου της Γουινέας, καθώς και περιφερειακές προσπάθειες συνεργασίας.
Μιλώντας στην εκδήλωση, η Gisela Vieira του ΙΜΟ τόνισε ότι ο ΙΜΟ συνεχίζει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη μέσω εικονικών πλατφορμών, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των επιτόπιων εργασιών είναι σε αναμονή λόγω της πανδημίας COVID-19. Ο ΙΜΟ συμμετέχει πλήρως στη διευκόλυνση και υποστήριξη εικονικών συναντήσεων με το διαπεριφερειακό κέντρο συντονισμού (ICC) για την πρόοδο της εφαρμογής και την αξιολόγηση της απαίτησης για αναθεώρηση του πλαισίου του κώδικα συμπεριφοράς Yaoundé.
Το FoGG φιλοξενήθηκε υπό τη συμπρόεδρο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σενεγάλης, με συμμετέχοντες από χώρες του G7 ++ FoGG, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, διεθνείς οργανισμούς και βιομηχανίες.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr