Σε ψήφισμα σχετικά με τη συνιστώμενη δράση για την αντιμετώπιση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας στον Κόλπο της Γουινέας που ενέκρινε η Επιτροπή Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας (MSC), ο ΔΝΟ καλεί τα κράτη μέλη, τις εθνικές αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους σχετικούς οργανισμούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της επιβολής του νόμου για σύλληψη και διώκουν πειρατές σε σχετικές δικαιοδοσίες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά νομικά πλαίσια. Τα παράκτια κράτη καλούνται να εναρμονίσουν τις ποινικές κυρώσεις.
Ο ΙΜΟ ζητά επίσης βελτιωμένη διακυβέρνηση των διαθέσιμων λύσεων προστασίας, όπως τα πλοία συνοδείας ασφαλείας για την παροχή βοήθειας σε άλλα σκάφη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και με το δέοντα σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας των παράκτιων κρατών.
Τα κράτη μέλη, οι εθνικές αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι σχετικοί οργανισμοί καλούνται να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν την ευρύτερη συμμετοχή στο Φόρουμ Θαλάσσιας Συνεργασίας του Κόλπου της Γουινέας (GoG-MCF / SHADE GoG) καθώς και σε άλλες πλατφόρμες, όπως του G7 ++ Κόλπος της Γουινέας (G7 ++ FoGG). Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και της ασφάλειας στην περιοχή και θα διευκολύνει την ενίσχυση των μηχανισμών συνεργασίας για την περιφερειακή θαλάσσια περιπολία και προστασία.
Το ψήφισμα υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία με όλους τους κρίσιμους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τη θαλάσσια εγκληματικότητα και την παρανομία, τη χρήση της επίγνωσης του θαλάσσιου τομέα, όπως το MDAT-GoG (Maritime Domain Awareness for Trade για τον Κόλπο της Γουινέας) και τη χρήση επιφανείας και / ή δυνατότητες αεροπορικής περιπολίας.
Το ψήφισμα ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ να κάνει πλήρη χρήση των πόρων τεχνικής συνεργασίας για την υποστήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων στην περιοχή για την αντιμετώπιση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας και να εξετάσει τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υπαρχόντων μηχανισμών (συμπεριλαμβανομένων των MDAT-GoG , το κέντρο NIMASA C4i , τα περιφερειακά κέντρα αναφοράς, το κέντρο αναφοράς της πειρατείας του ICC IMB και τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου.
Τα κράτη μέλη, οι διεθνείς οργανισμοί και τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να συνεισφέρουν οικονομικά στο Ταμείο Ασφαλείας Ναυτικής Ασφάλειας του ΔΝΟ στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.
Το ψήφισμα χαιρετίζει άλλες συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται στην περιοχή για τον περιορισμό της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων στον Κόλπο της Γουινέας, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης νόμων κατά της πειρατείας, του έργου Deep Blue της κυβέρνησης της Νιγηρίας , του Διαπεριφερειακού Κέντρου Συντονισμού ( ICC Yaoundé ) και του εν εξελίξει δημιουργία του συστήματος περιφερειακής ολοκλήρωσης της αρχιτεκτονικής Yaoundé ( YARIS ).
Ο ΙΜΟ και η ναυτιλιακή βιομηχανία έχουν υποστηρίξει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων και της απαγωγής ναυτικών ή / και επιβατών στον Κόλπο της Γουινέας, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας στα κράτη μέλη για την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας στη θάλασσα. Άλλες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την υποστήριξη περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπως το Διαπεριφερειακό Κέντρο Συντονισμού (ICC) για να βοηθήσουν στην εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς του Γιαουντέ (YCC). Η ναυτιλιακή βιομηχανία παρείχε βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης (BMP) Δυτική Αφρική (WA) για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους ναυτικούς να αξιολογήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τα ταξίδια μέσω του Κόλπου της Γουινέας και να μετριάσουν τυχόν πιθανές απειλές για την ασφάλειά τους.
Με βάση τις αναφορές που υποβλήθηκαν στον ΙΜΟ, το 2020, ο αριθμός των περιστατικών που σημειώθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας (Δυτική Αφρική) αυξήθηκε σε 90 (έως 20 σε σύγκριση με το 2019), με συνολικά 112 μέλη πληρώματος να αναφέρονται ως απαγωγές / αγνοούμενοι. Αυτό αντιπροσώπευε ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών 226 περιστατικών πειρατείας και ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων που σημειώθηκαν ή επιχειρήθηκαν το 2020 παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, το 2021, έχουν αναφερθεί 23 περιστατικά στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr