Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το στάδιο οι σύμβουλοι του Ταμείου αξιολογούν τους συμμετέχοντες στην πρώτη φάση των διαγωνισμών για την αρχική «τριάδα» λιμανιών που τέθηκαν προς αξιοποίηση, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ηγουμενίτσα. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του Reporter, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να ανακοινωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η λίστα των υποψηφίων, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στη δεύτερη φάση σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αργότερα μέσα στον Απρίλιο θα γνωστοποιηθεί η «short list» για την Ηγουμενίτσα, με το μεγάλο αριθμό των ενδιαφερόμενων επενδυτών για το λιμένα, αρκετοί εκ των οποίων αποτελούν κοινοπρακτικά σχήματα, να καθυστερεί λίγο παραπάνω τις διαδικασίες.
Στη δεύτερη φάση, οι επιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR), στο οποίο έχει «φορτωθεί» το σύνολο των εμπιστευτικών πληροφοριών για τα προφίλ των λιμανιών. Κατόπιν, οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, με επενδυτικό πλάνο, για τα επόμενα 40 χρόνια. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών και θα προκύψει ο προτιμητέος επενδυτής. Για την οριστικοποίηση των συμφωνιών με τον ανάδοχο, ίσως χρειαστεί έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επικύρωσή τους από το Κοινοβούλιο.
Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείτο χρονικά στο τρίτο τρίμηνο του 2021, στόχος που μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί, όσο καθυστερούν οι ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχον έτος.
Προς επίσπευση των διαδικασιών, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης της αξιοποίησης των λιμένων, κατόπιν σχετικής εισήγησης από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.
Οι διαγωνισμοί αφορούν το 67% του μετοχικού κεφαλαίου σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα και την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ στην Καβάλα. Για την Αλεξανδρούπολη εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερα σχήματα, για την Καβάλα πέντε, ενώ για την Ηγουμενίτσα «ερίζουν» εννέα επενδυτές.
Προσπάθειες για Ηράκλειο και Βόλο
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες του Reporter αναφέρουν ότι παραμένει επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ η άμεση προκήρυξη των διαγωνισμών σε Ηράκλειο και Βόλο. Ωστόσο, το αρχικό χρονοδιάγραμμα για έναρξη στις αρχές Απριλίου φαίνεται να μετατοπίζεται σε μεταγενέστερο χρόνο, με την ελπίδα ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε εξελίξεις τουλάχιστον για το κρητικό λιμάνι, αν όχι και για τα δύο. Σε αμφότερα τα λιμάνια αναμένεται να ακολουθηθεί το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.
Τη δεδομένη χρονική περίοδο, διευθετούνται τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες, προκειμένου τα δύο λιμάνια να είναι απολύτως έτοιμα για παραχώρηση σε νέους επενδυτές. Άλλωστε, στο Ηράκλειο έχουν προκληθεί αντιδράσεις για μία πιθανή συμπερίληψη του ενετικού τμήματος του λιμανιού στο «πακέτο» της ιδιωτικοποίησης. Σε απάντησή του στη Βουλή, πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος είχε δεσμευτεί ότι το ενετικό λιμάνι θα εξαιρεθεί από τις διαδικασίες. Τέλος, όπως μεταφέρεται στο Reporter ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τους ιθύνοντες σχετικά με το Ηράκλειο είναι και το τι θα γίνει με τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία εκτός λιμανιού, καθώς και ποιος φορέας θα διαχειρίζεται όσα δε θα περιληφθούν στην ιδιωτικοποίηση.
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr