«Επίσης», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «δεν προβλέπεται, ούτε στην Πρόσκληση, αλλά ούτε και στο Ν. 4307/2014, η δυνατότητα στους πιστωτές της ΕΝΑΕ ή σε άλλα πρόσωπα, να εκφράσουν άποψη σε σχέση με το προσφερθέν τίμημα ή τη σκοπιμότητα ολοκλήρωσης της μεταβίβασης».
Όπως τονίζεται, «η παραβίαση του νόμου ή η αλλαγή του είναι προφανές ότι αποτελεί πολύ αρνητικό μήνυμα προς άλλους ξένους επενδυτές, που παρακολουθούν τι γίνεται».
Αυτές οι διευκρινίσεις έρχονται κατόπιν υποβολής προσφορών από την PYLETECH SHIPYARDS, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου και της ONEX, συμφερόντων του Πάνου Ξενοκώστα, και στον απόηχο φημών για πιθανή προκήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, λόγω απογοήτευσης για το ύψος των τιμημάτων.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reporter, η προσφορά του ομίλου NorthStar για τα Ναυπηγεία ανήλθε στα 15,1 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά που κατέθεσε η ΟΝΕΧ ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ. Με δική της ανακοίνωση η ONEX επιβεβαίωσε το Reporter για κατάθεση «μη ανταγωνιστικής προσφοράς» και εξήγησε το γιατί.
Αναλυτικά όσα επισημαίνουν πηγές για τη διαγωνιστική διαδικασία:
Την 11η Δεκεμβρίου 2020, και σε συνέχεια της σχετικής Πρόσκλησης Διενέργειας Ανεξάρτητου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού Υποβολής Προσφορών, διεξήχθη ο ανεξάρτητος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση συνόλου στοιχείων ενεργητικού της υπό ειδική διαχείριση ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.
Κατατέθηκαν δυο προσφορές, μια από την PYLETECH SHIPYARDS S.A. και μία από την ONEX, οι οποίες κρίθηκαν έγκυρες και νομότυπες μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής, των οικονομικών προσφορών και των συναφών εγγυητικών επιστολών.
Τα οριζόμενα στο άρθρο 73 παρ. 7 του Ν. 4307/2014 είναι:
«Μετά τη, σύμφωνα με την πρόσκληση, λήξη της διαδικασίας υποβολής ο ειδικός διαχειριστής αποσφραγίζει τις προσφορές και συντάσσει έκθεση, η οποία αναφέρει τον πλειοδότη. Η έκθεση αυτή κοινοποιείται σε όσους νόμιμα κατέθεσαν προσφορές και υποβάλλεται στο αρμόδιο δικαστήριο της παραγράφου 1 του άρθρου 69 του παρόντος κεφαλαίου με σχετική αίτηση αποδοχής της.»
Κατά συνέπεια, τόσο η Πρόσκληση Διενέργειας του Διαγωνισμού, όσο και ο Νόμος περί ειδικής διαχείρισης προβλέπουν ότι ο ειδικός διαχειριστής οφείλει απλώς να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο έκθεση περί αναφοράς του πλειοδότη, όπως αυτός προέκυψε από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, αιτούμενος την αποδοχή αυτής.
Στον ειδικό διαχειριστή, ο οποίος λειτουργεί ως υπάλληλος επί του πλειστηριασμού (βλ. ενδεικτικά τις διατάξεις των άρθρων 74 παρ. 3 και 75 παρ. 2) δεν επιτρέπονται κρίσεις περί του ευλόγου ή μη του προσφερθέντος τιμήματος, αλλά μόνο έκθεση περί του αποτελέσματος του διαγωνισμού.
Επίσης, δεν προβλέπεται, ούτε στην Πρόσκληση, αλλά ούτε και στο Ν. 4307/2014, η δυνατότητα στους πιστωτές της ΕΝΑΕ ή σε άλλα πρόσωπα, να εκφράσουν άποψη σε σχέση με το προσφερθέν τίμημα ή τη σκοπιμότητα ολοκλήρωσης της μεταβίβασης.
Οτιδήποτε άλλο παραβιάζει το νόμο.
Η παραβίαση του νόμου ή η αλλαγή του είναι προφανές ότι αποτελεί πολύ αρνητικό μήνυμα προς άλλους ξένους επενδυτές, που παρακολουθούν τι γίνεται..
- Κάθε καθυστέρηση αυξάνει τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμο 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, που της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012 τα εν λόγω πρόστιμα αθροιζόμενα ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ
-
Ο διαχειριστής έχει πουλήσει 116 στρέμματα του Σκαραμαγκά έναντι 4,1 εκατ. ευρώ
Τα τελευταία χρόνια, έχουν ήδη πωληθεί από τον ειδικό διαχειριστή της ΕΝΑΕ σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.
Άρα, τα λεγόμενα περί δήθεν αντικειμενικών αποτιμήσεων που έχει στα χέρια του ο διαχειριστής, είναι αβάσιμα.
Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής και μετά τη γνωστοποίηση των δύο προσφορών, η PYLETECH SHIPYARDS προχώρησε σε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για το «το πρώτο βήμα, ώστε τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr