«Τα πήγαμε πολύ καλά στο πρώτο κομμάτι διαχείρισης της πανδημίας. Ωστόσο, τώρα πρέπει να υπάρξει ευελιξία, καθώς δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τη μεγαλύτερη γκάμα των πελατών μας» επισημαίνει στο Reporter ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού και Διευθύνων Σύμβουλος της Atalanta Golden Yachts, κ. Μιχάλης Σκουλικίδης, ο οποίος διαπιστώνει έλλειψη πολιτικής δράσης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τα μεγάλα επανδρωμένα σκάφη αναψυχής, τα οποία είναι και η αιχμή του δόρατος του ελληνικού τουρισμού, ναυλώνονται, κατά κύριο λόγο, από Αμερικανούς, Ρώσους και Σαουδάραβες τουρίστες. Οι Ευρωπαίοι τουρίστες είτε έχουν τα δικά τους σκάφη είτε νοικιάζουν μικρά ιστιοπλοϊκά. Ωστόσο, καθώς οι συγκεκριμένες χώρες έχουν τεθεί εκτός της ελληνικής λίστας υποδοχής τουριστών, πολλά εγχώρια σκάφη αποστέλλονται στην Κροατία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάνει πολύτιμα έσοδα».
Ο κ. Σκουλικίδης σημειώνει ότι «έχουμε προτείνει τόσο στο υπουργείο Ναυτιλίας όσο και στο υπουργείο Τουρισμού να επιτραπεί σε τουρίστες από αυτά τα κράτη να εισέλθουν στη χώρα μας, με την προϋπόθεση να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού 48 ωρών, το αντίτιμο του οποίου θα καταβάλουν οι ίδιοι. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τουρίστες θα έρχονταν εδώ με ιδιωτικά αεροπλάνα, ενώ τα ενισχυμένα πρωτόκολλα ασφαλείας στα σκάφη και ο καθημερινός έλεγχος της υγείας τους από τα πληρώματα, θα μείωναν στο μέγιστο βαθμό τον κίνδυνο. Παρ' όλα αυτά δεν έχουν υπάρξει ακόμη πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα σκάφος μεταφοράς 12 επιβατών μπορεί να αποφέρει μέχρι και 1,5 εκατ. ευρώ σε μία εβδομάδα. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό, πόσα χρήματα χάνουμε με τους περιορισμούς. Με βάση τις εκτιμήσεις μας, ο τζίρος της φετινής χρονιάς θα κινηθεί περίπου στο 30% του 2019. Αντί, λοιπόν, να "ρεφάρουμε" και να φτάσουμε αυτό το ποσοστό στο 35%-40%, είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει τελικά στο 25%».
Μάλιστα, ο κ. Σκουλικίδης κάνει τη σύγκριση με τους τουρίστες από τα χερσαία σύνορα, επισημαίνοντας ότι και λιγότερα χρήματα ξοδεύουν σε ξενοδοχεία και λοιπές δραστηριότητες, αλλά και ο έλεγχος της υγείας τους είναι δύσκολος. «Είναι απαραίτητη μία επαναξιολόγηση της κατάστασης και η λήψη πολιτικών αποφάσεων για τη στήριξη του ακριβού τουρισμού» τονίζει.
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr