Χτες η έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου υπήρξε παρουσία του 57% των μετοχών, αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει διαδικασία εξυγίανσης της εταιρίας Νεωρίου Συμμετοχών Α.Ε, ωστόσο για την «ταμπακιέρα», δηλαδή, τη μεταβίβαση της εταιρίας Νεώριο Συμμετοχών Α.Ε. σε διάδοχο σχήμα υπό την ΟΝΕΧ ELEFSIS SHIPYARDS, δεν υπήρξε απόφαση. «Ομόφωνα αποφασίστηκε η διακοπή της ΓΣ και η συνέχισή της την Πέμπτη 19/3 2020 κι ώρα 13.00 στον ίδιο χώρο χωρίς νέα πρόσκληση ανέφερε ο πρόεδρος της Νεώριον Συμμετοχών Νίκος Ταβουλάρης . «Στόχος της κίνησης αυτής», όπως τονίστηκε από τη διοίκηση, είναι να προσκομιστούν στη νέα συνεδρίαση, επιπλέον στοιχεία σχετικά με την συγκεκριμένη πρόταση του επενδυτή ΟΝΕΧ ΑΕ και τη διαδικασία εξυγίανσης.
Η «πολιορκία»
Η απόφαση βέβαια αυτή εξαγρίωσε τους εργαζόμενους που ανέμεναν να λήξει το σήριαλ της μετάβασης στο νέο επενδυτή, μετά από 25 χρόνια παρουσίας στην Ελευσίνα του σχήματος υπό τον κ. Ταβουλάρη. Έτσι όταν μετά το πέρας της Γ.Σ. ο κ. Ταβουλάρης και η διοίκηση προχώρησε σε ενημέρωση των εργαζομένων προκλήθηκε αντίδραση και ο ίδιος βρέθηκε σε καθεστώς πολύωρης πολιορκίας από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας. Οι εργαζόμενοι ζητούν την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή των δεδουλευμένων, που φτάνουν συνολικά σχεδόν τα 18 εκατ. ευρώ. Έλυσαν δε την πολιορκία όταν υπήρξαν γραπτές διαβεβαιώσεις από τον κ. Ταβουλάρη με την παρουσία της λιμενικής αρχής για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων. Σημειώνεται ότι ο κ. Ταβουλάρης ελέγχει άμεσα περίπου το 20% των μετοχών ενώ άλλα 10 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ποσοστά μετοχών που μαζί με τον κ. Ταβουλάρη πάνω από το 50%.
Πάντως η διακοπή της Γ.Σ. προκάλεσε την αντίδραση της ΟΝΕΧ. Κύκλοι προσκείμενοι στην OΝΕΧ δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους και λένε ο κ. Ταβουλάρης, «γνωρίζει πλήρως την πρόταση που καταθέσαμε και έχει συναινέσει στην εξυγίανση».
Επιπλέον, αναφέρουν ότι η πρόταση αφορούσε κυρίως τη μεταβίβαση του 46,3% που ελέγχεται από την οικογένεια Ταβουλάρη, σημειώνοντας πως για άλλη μια φορά δεν το έπραξε, και ως εκ τούτου ακολουθείται μια συνεχής τακτική καθυστερήσεων, την οποία κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει.
Οι ανάγκες για επενδύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες λόγω του μεγάλου ποσού που απαιτείται για να υπάρξει επανεκκίνηση στο Ναυπηγείο (φτάνουν τα 40 εκ. ευρώ - 18 εκ περίπου για τους εργαζόμενους και άλλα περίπου 15 εκ για συντηρήσεις εγκαταστάσεων, αποπληρωμές κτλ). η πλευρά του επενδυτή επιδιώκει να έχει τον πλήρη έλεγχο των μετοχών δηλαδή, να περάσουν άμεσα σε νομικό πρόσωπο της επιλογής της ΟΝΕΧ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένταξη στο Πτωχευτικό δίκαιο.
Πάντως εφόσον υπάρξει επικύρωση από τη ΓΣ την επόμενη εβδομάδα της μεταβίβασης των μετοχών του νυν προέδρου των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Νίκου Ταβουλάρη της μεταβίβασης, στη συνέχεια θα υποβληθεί το σχετικό σχέδιο εξυγίανσης στο αρμόδιο πολυμελές Πρωτοδικείο βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάση ισολογισμού οι οφειλές της εταιρίας είναι στα 220 εκ ευρώ με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα Ταμεία, το Δημόσιο λόγω φόρων, οι εργαζόμενοι και η ALPHA Bank με 80 εκ. Υπάρχει, βέβαια, και η διαδικασία εκκαθάρισης των πληρωμών με το υπ. Άμυνας , για τις παραγγελίες που έχει εκεί το Πολεμικό Ναυτικό. Ήδη το Π.Ν. πληρώνει το 70% της μισθοδοσίας των εργαζομένων προκειμένου να παραλάβει τις δύο τορπιλακάτους που κατασκευάζονται εκεί και είναι σχεδόν έτοιμες, κατά 95% η μία και κατά 70% η άλλη.
Το θέμα παρακολουθεί, πάντως, από κοντά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό των διαδικασιών εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έχει θέσει προθεσμία για την μεταβίβαση των μετοχών μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα διακοπεί η χρηματοδότηση από το Πολεμικό Ναυτικό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr