Τη δική του άποψη κατέθεσε ο Οικονομικός Διευθυντής της Carras Hellas, Γιάννης Πατινιώτης. Αρχικά, υπογράμμισε ότι: «Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι πρώτοι παγκοσμίως, δεν έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διαμόρφωση κανονισμών, κάτι που κάνουν η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τα scrubbers και ο αντίκτυπός τους
«Αναφορικά με τον κανονισμό του IMO, υπάρχει ένα δίλημμα. Εγκατάσταση scrubber ή μη εγκατάσταση και υψηλότερες τιμές για την τροφοδοσία καυσίμων. Επομένως, οι πλοιοκτήτες είτε θα κάνουν μία επένδυση ή θα λάβουν κάποιο δάνειο. Το κόστος για τα πλοία που χρησιμοποιούν scrubber είναι υψηλότερο. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ένα πλοιοκτήτης δεν επιλέγει τα scrubber είναι η ηλικία των πλοίων, το επιπλέον κεφάλαιο, η δυσκολία εξεύρεσης χρηματοδότησης και η μείωση των διαθέσιμων λιμανιών. Είναι πιθανό ένας νέος κανονισμός να αλλάξει αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε.
Ενδέχεται μακροπρόθεσμα η επένδυση σε scrubber να μην είναι χρήσιμη
Στο ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων και ένας από τους συν-ιδρυτές της Xclusiv Shipbrokers, Γιάννης Κοτζιάς επεσήμανε ότι «κανείς δεν ξέρει ποια τεχνολογία θα έχουμε τα επόμενα χρόνια. Μπορεί σε δύο χρόνια, μία επένδυση σε ένα πλοίο με scrubber να μην είναι χρήσιμη. Όταν κάποιος ναυπηγεί ένα πλοίο δεν το κάνει για πέντε χρόνια, αλλά για μία ζωή. Το αύριο θα είναι το LNG και ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».
Ηλεκτρικά πλοία και εναλλακτικές τεχνολογίες
Ο Διευθυντής και Υπεύθυνος Τεχνολογίας της Eco Marine Power στην Ιαπωνία και Διευθυντής της Ohori Capital Greg Atkinson σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για τους στόχος του IMO, πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς. Πάμε προς μία ναυτιλία ουδέτερη στις εκπομπές θείου. Πολύ συχνά οι πλοιοκτήτες αναζητούν την καλύτερη λύση. Θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα, θα πάμε στα ηλεκτρικά πλοία. Υπάρχουν, βέβαια, οι προοπτικές των οικολογικών καυσίμων, όπως μία γεννήτρια από βιοκαύσιμα. Παράλληλα, το power limit και η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι μία εναλλακτική στο slow steaming. Φυσικά κάποιες τεχνολογίες είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθούν, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα».
Πολλοί βλέπουν τη ναυτιλία ως τον νούμερο 1 κακό
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει ένα scrubber και να λύσει ένα πρόβλημα, αλλά υπάρχουν κι άλλα πολλά ζητήματα. Υπάρχουν αμφισημίες, για παράδειγμα, ως προς το αν τα πλοία σε αυτό το νέο περιβάλλον είναι ουδέτερα ως προς την εκπομπή CO2. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανό ότι πολλοί μελλοντικοί κανονισμοί για τη ναυτιλία, θα προέρχονται από χώρους εκτός ναυτιλίας. Αν δε φροντίσουμε τα δικά μας ζητήματα θα μας επιβληθούν αυστηρότεροι κανονισμοί από άλλους τομείς. Για άλλους κλάδους η ναυτιλία είναι ο νούμερο 1 κακός και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μας επιβάλλουν αυστηρότερους κανονισμούς. Οι κανονισμοί μπορεί να μη βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά να προέρχονται από λόμπι εκτός ναυτιλίας».
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr