«Αν δεν ενεργήσουμε όσο υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να αποφευχθεί το σπάσιμο του κρίκου ναυτιλίας και Ελλήνων, Ελλήνων και ναυτιλίας, τότε θα στερηθεί η ναυτιλία μας από το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η ναυτοσύνη μας – γεγονός που θα σπεύσουν να επωφεληθούν εις βάρος μας οι καραδοκούντες ανταγωνιστές μας». Αυτό τόνισε ο ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, Καπεταν Παναγιώτης Τσάκος στην εκδήλωση εγκαινίων όπου παρέστησαν και ο γιός του Νίκος, και ο εγγονός του Παναγιώτης.
Μάλιστα ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος έδωσε και το πλαίσιο της όλης προσπάθειας. «Οραματιζόμαστε το Λύκειο σαν ένα πυρήνα γνώσης, αριστείας και προόδου που θα σας εφοδιάσει με στέρεες βάσεις σε ήθος, αξίες και γνώσεις ώστε να αναδειχθούν άξια στελέχη της ναυτιλίας μας και χρήσιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς, ενώ θα επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε τις δεξιότητες και ικανότητες σας ώστε να επιτύχετε επαγγελματικά , θα σας παραστεκόμαστε με πατρική στοργή και αγάπη σε κάθε σας βήμα. Θα σας υποστηρίζουμε και καθοδηγούμε στο δρόμο της αρετής και της γνώσης ευχόμενοι οι επιδόσεις σας να είναι τέτοιες ώστε να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τη στήριξη μας στη συνέχεια των σπουδών σας και στη μετέπειτα σταδιοδρομία σας στους κόλπους της ναυτιλίας μας. Είσθε πολύ τυχεροί που μπαίνετε στη ναυτιλία μας σε μια εποχή που άποψης χωρητικότητας και αριθμού πλοίων, η ηγετική θέση της αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Με 4.500 πλοία στα χέρια των Ελλήνων, οι θάλασσες και οι ωκεανοί της υφηλίου είναι δικοί σας, βγείτε στη θάλασσα και κατακτήστε τον κόσμο!».
Σημειώνεται ότι ένα πάγιο αίτημα του εφοπλιστικού κόσμου είναι να αναθεωρηθεί το πλαίσιο στη ναυτική εκπαίδευση, να δημιουργηθούν ευκαιρίες, που σήμερα δεν υπάρχουν, για να αντιμετωπίσουν μέσω της θάλασσας οι νέοι το φάσμα της ανεργίας. Πέρα από τη δημιουργία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που η πολιτεία καλείται να επιλύσει παίρνοντας αποφάσεις. Π.χ. ο απόφοιτος ναυτικού Λυκείου να φτάνει μέχρι το βαθμό του πλοιάρχου Α τάξεως και πρώτου μηχανικού υπό προϋποθέσεις χωρίς να απαιτείται η φοίτηση του σε μια Ακαδημία Εμπορικού ναυτικού (ΑΕΝ), η αναίρεση ρύθμισης που καταργεί την δυνατότατα κάλυψης του 30% των θέσεων των ΑΕΝ από απόφοιτους Λυκείου και προβλέπει την αποκλειστική εισαγωγή στις σχολές μέσω Πανελληνίων εξετάσεων.
Μπορεί βέβαια η εισαγωγή μέσω εξετάσεων να δημιουργεί συνθήκες αναβάθμισης των σχολών αλλά ταυτόχρονα αποθαρρύνει πολλούς από τον ακολουθήσουν τη ναυτική εργασία, σύμφωνα με εκτιμήσεις ναυτιλιακών κύκλων. Γι΄ αυτό τονίζεται ότι πέρα από την αναγκαία αναβάθμιση των σχολών μέσω παρεμβάσεων στις υποδομές, όπου συνεισφέρει σημαντικά ο εφοπλιστικός κόσμος, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα ανοίγει πόρτες στο νέο που θέλει να πάει στη θάλασσα, κι έτσι να ενισχυθεί ο αριθμός των απασχολούμενων Ελλήνων αξιωματικών εμπορικού ναυτικού στα ελληνόκτητα πλοία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr