Στο πλαίσιο του συνεδρίου η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, Ειδική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς, επεσήμανε ότι στόχος για όλους τους φορείς και κυβερνητικούς ετέρους αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διεθνοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με την κ. Παναγοπούλου το ποσοστό των παγκόσμιων εξαγωγών επί του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι της τάξεως του 28%, συγκριτικά με το 11% του 1960 και το ποσοστό των ξένων άμεσων επενδύσεων επί του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι στο 3%, σε σχέση με το 0,4% το 1970, στοιχεία που αποδεικνύουν την ισχυροποίηση της διεθνοποίησης για το ελληνικό εμπόριο.
Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει, όπως ανέφερε η κ. Παναγοπούλου, μία εσωστρεφώς δομημένη οικονομία με τις εξαγωγές της να καταλαμβάνουν το 30,2% του ΑΕΠ της, συγκριτικά με το 45,7% των συνολικών εξαγωγών της Ευρωζώνης επί του αντίστοιχου ΑΕΠ.
Στο 8ο ετήσιο συνέδριο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Capital Link Forum συμμετείχε και ο Δρ Τάσος Αναστασάτος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο οποίος στο πλαίσιο μιας πρόσφατης μελέτης της Eurobank αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά σχέδια στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των logistics στην Ελλάδα, καθώς και στη συνεισφορά τους στο ΑΕΠ της. Αναφορικά με την ενέργεια και τον τουρισμό, δύο στρατηγικούς οικονομικούς τομείς της Ελλάδας, ο κ. Αναστασάτος επεσήμανε ότι όχι μόνο προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά επιπρόσθετα υποστηρίζουν προοπτικές για συνέργειες με επιχειρήσεις στο εξωτερικό και συντελούν στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας και φάσματος για την χώρα μας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας,
Στο πλαίσιο της μελέτης της Eurobank με αντικείμενο έργα μεγάλης κλίμακας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των logistics στην χώρα μας, ο κ. Αναστασάτος ανέφερε ότι η αξία των έργων που αφορούν την ενέργεια και τον τουρισμό αγγίζει τα 20 δις ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας σημαντικές ήταν οι παραινέσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας έχει τις προοπτικές να αποτελέσει έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας. Ο τομέας της ενέργειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Pyatt αποτελεί σημαντικό αντικείμενο ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές. Ο κ. Pyatt δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Διαδρατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP), ο οποίος θα ξεκινάει από τους Κήπους του Έβρου και θα καταλήγει στις ακτές της Αδριατικής, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης και στις δυνατότητες να εφοδιάζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες με φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr