Οι FinancialTimes, σε πρόσφατο άρθρο τους καυτηριάζουν την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, εστιάζοντας στην υψηλή ανεργία και στον χαμηλό πληθωρισμό και κάνοντας λόγο για αποτυχία της ΕΚΤ στο στόχο για στήριξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Σαν λύση δε στην κρίση, προτείνει την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το ΔΝΤ, μέσω δήλωσης του γνωστού μας PaulThomsen, κατέστησε αναγκαία τη χρήση της ποσοτικής χαλάρωσης, ως μέτρο για την τόνωση της οικονομίας με την πολιτική της ΕΚΤ να έχει στόχο την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, έως ότου αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι τράπεζες ξεκινήσουν τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στα αίτια της καθίζησης της εγχώριας κατανάλωσης, υπογράμμισε πως η υψηλή ανεργία, το δυσθεώρητο χρέος, οι αδύναμες τράπεζες και η μειωμένη πίστωση έχουν πληγώσει την Ευρωπαϊκή ζήτηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, ήτοι στο 0,3%. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 54 μηνών, στο 0,8% και στη Γαλλία σε χαμηλό 57 μηνών, στο 0,8%. Αρκετοί διεθνείς οίκοι, όπως η JPMorgan, Citigroup, Unicreditκαι MorganStanley υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, εκτιμώντας πως το 2014 θα κλείσει στο 0,8% από 1,2% και το 2015 δεν θα υπερβεί το 1,2% από 1,7%.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, σε συνέντευξη της δήλωσε πως η Παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί φέτος με χαμηλότερους των εκτιμήσεων ρυθμούς, κοντά στο 3%, εξαιτίας των πολλών γεωπολιτικών αναταραχών που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία της Γερμανίας και άλλων γειτονικών χωρών αλλά και στους κινδύνους από την κλιμακούμενη ένταση σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως η Γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει πιστή στον στόχο μείωσης των ελλειμμάτων παρά τον χαμηλό πληθωρισμό, ενώ θα πρέπει να προωθήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας καθιστώντας πιο ευέλικτη την οικονομία. Δεν παρέλειψε ωστόσο να απευθύνει έκκληση στην Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες και τις δημόσιες επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η καταναλωτική ζήτηση στην χώρα και εμμέσως να βοηθηθούν οι γειτονικές χώρες της Ευρωζώνης.
Αιφνιδιαστική πτώση του πληθωρισμού στην Κίνα στο 2% τον Αύγουστο τη στιγμή που ο στόχος της κυβέρνησης είναι στο 3,5%, πτώση την οποία οι αναλυτές την ερμηνεύουν ως επιβράδυνση της οικονομίας και εκφράζουν φόβους για κίνδυνο αποπληθωρισμού. Επιβεβαιώνοντας την αποδυνάμωση της ζήτησης και τις αποπληθωριστικές πιέσεις, η 2η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Κίνας (Baosteel) προέβη σε μείωση τιμών για τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου, που κανονικά είναι περίοδος υψηλής ζήτησης για τον κλάδο.
Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, 2014, ο BDΙ έκλεισε στις 1,181 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCIστις 2,546 μονάδες με $ 18,246 την ημέρα, BPIστις 875 μονάδες στα $ 7,013 την ημέρα, BSIστις 1,006 μονάδες στα $ 10,519 την
ημέρα και BHSIστις 477 μονάδες, στα $ 7,046 την ημέρα.
Με ιδιαίτερα αργή ταχύτητα κινείται η ανοδική πορεία του BDI, καθώς σε διάστημα μίας εβδομάδας κέρδισε μόνο 26 μονάδες με όλους τους επιμέρους δείκτες να παρουσιάζουν θετική πορεία εκτός των Panamax που εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα βρίσκεται στο κόκκινο καθώς ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων τους βρίσκεται ουσιαστικά στο OPEXBreakEvenPoint, ενώ αν συμπεριλάβουμε και χρηματοδοτικό κόστος τότε τα έσοδα τους δεν επαρκούν για να το καλύψουν. Χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτής των Panamax σήμερα, είναι ότι o μέσος όρος ημερησίων εσόδων των μικρότερων σε DWTSupramax (52,454 DWT) είναι περίπου 50% μεγαλύτερος από αυτών των Panamax (74,000 DWT), ενώ αντίστοιχα των Handysize (28,000 DWT), των μικρότερων σε DWT πλοία, είναι οριακά υψηλότερος από τον μέσο όρο ημερησίων εσόδων των Panamax.
Στο παρελθόν, πολλές φορές έχουμε εστιάσει στο πόσο πολυπαραγοντικός είναι ο κλάδος των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, εννοώντας ότι υπάρχει πληθώρα προβλέψιμων και μη μεταβλητών οι οποίες επηρεάζουν τον κλάδο, αλλά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, τον κυρίαρχο ρόλο επήρειας τον έχει η Κίνα. Το τελευταίο διάστημα η Κίνα δείχνει ότι έχει εισέλθει σε μία τροχιά μειωμένης ανάπτυξης έχοντας σαν αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης για ενέργεια αλλά και την μείωση πρώτων υλών για τον κατασκευαστικό κλάδο, δηλαδή Coal και IronOre αντίστοιχα επηρεάζοντας κατά συνέπεια αρνητικά και την αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί, την βασιζόμενη στην κυκλικότητα, γενικότερη πεποίθηση ότι το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους η αγορά παρουσιάζει βελτίωση. Όπως αναφέρει και η MorganStanley, αναμένεται η παραγωγή σιδήρου στην Κίνα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο να παρουσιάζει αύξηση το τελευταίο τρίμηνο, αυξάνοντας έτσι την ζήτηση για IronOre, με αποτέλεσμα η τιμή του να παρουσιάσει ανοδικές τάσεις και να φτάσει στα $ 90 τον τόνο προς το τέλος του χρόνου από τα $ 81,9 τον τόνο που είχε την προηγούμενη εβδομάδα και που ήτανε η χαμηλότερη τιμή από τον Σεπτέμβριο του 2009. Παράλληλα, υπάρχουν βάσιμες «υποψίες», ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα παρέμβει και πάλι, όπως μας έχει συνηθίσει να κάνει, με μέτρα τόνωσης της οικονομίας, σε μία προσπάθεια να συντηρήσει την ανάπτυξη στο 7,5%.
Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε στα θετικά νέα από την Ινδονησία καθώς υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης της απαγόρευσης των εξαγωγών σε Nickel και Bauxite, η οποία υπεβλήθη στις αρχές του χρόνου, με το αντίστοιχο θετικό αποτέλεσμα στην αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου. Δυστυχώς το θετικό αποτέλεσμα της άρσης της απαγόρευσης των εξαγωγών από την Ινδονησία, ιδιαίτερα για τα Supramax και τα Handysize μάλλον θα «εκμηδενιστεί» από την ενδεχόμενη άρση των εξαγωγών σε Nickel και Bauxite, αυτή τη φορά από τις Φιλιππίνες. Το κίνητρο για την πράξη αυτή είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της Ινδονησίας δηλαδή η ανάπτυξη του κλάδου επεξεργασίας των ανωτέρω μεταλλευμάτων (SmeltingIndustry) και η εξαγωγή του τελικού προϊόντος. Αναμφισβήτητα μία τέτοια κίνηση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα των προαναφερόμενων πλοίων, αλλά προς το παρόν αναμένουμε να δούμε αν θα υλοποιηθεί καθώς ενώ το νομοθετικό πλαίσιο έχει φτιαχτεί πρέπει να ψηφιστεί και από το Κογκρέσο και αφού ψηφιστεί να οριστεί και η ημερομηνία εφαρμογής.
Ακολουθεί η δραστηριότητα στον τομέα των αγοραπωλησιών για την εβδομάδα που πέρασε.
Στα πλοία ξηρού φορτίου γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:
✏ Στα Supramax, το ‘SEALILY’ 52.471 DWT (2004 – Tsuneishi Zosen) πουλήθηκε με χαρτιά περασμένα τον προηγούμενο μήνα γύρω στα $ 15,5 εκ.
✏ Στα Handysize, το ‘PONTONOSTOS’ 28.470 DWT (1990 – Imabari S.B) πουλήθηκε στα $ 4,5 εκ. και το ‘BOSNA’ 26.530 DWT (1985 – Sasebo H.I) πουλήθηκε στα $ 3,2 εκ.
Στον τομέα των tankers γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:.
✏ Στα Panamax (Dirty), το ‘MOONLIGHTVENTURE’ 61.204 DWT (2006 – Sumitomo - Yokosuka) πουλήθηκε σε Έλληνες στα $ 22,5 εκ. περίπου.
✏ Στα Products, το ‘ST. NIKOLAI’ 47.297 DWT (2005 – Onomichi) πουλήθηκε στα $ 17,2 εκ.
ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά - υψηλά συνεχίζουν και βρίσκονται τα επίπεδα των προσφερόμενων τιμών καθώς οι CashBuyers έχουν αναλάβει τα ρίσκα τους και έχουν επιδοθεί για άλλη μία φορά στη λογική της σπέκουλας, όπου όπως και στο παρελθόν, μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η λογική αυτή θα αποδειχθεί κερδοφόρα η ζημιογόνα αν και οι εμπλεκόμενοι με το «άθλημα» θεωρούν ότι στο τέλος θα βγουν χαμένοι οι CashBuyers. Ταυτόχρονα, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων βελτιώθηκε συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζει και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι πλοιοκτήτες έχοντας μπει στην λογική των CashBuyers που σπεκουλάρουν, ανεβάζουν τις τιμές που ζητάνε ακόμη περισσότερο από τα υψηλά προσφερόμενα επίπεδα των CashBuyers.
Στην Ινδία, η σταθεροποίηση της ρουπίας και των τιμών του σιδήρου σε γενικές γραμμές, συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, έβγαλε και πάλι τους CashBuyers στην αγορά με υψηλή διάθεση ρίσκου, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από την αγορά 3ων Containers της Technomar σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γεγονός όμως το οποίο δικαιολογείται καθώς το Πακιστάν δεν ασχολείται με Containers και το Μπαγκλαντές δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα επίπεδα τιμών της Ινδίας.
Το Μπαγκλαντές, δειλά-δειλά αρχίζει και βγαίνει και πάλι στην αγορά, αλλά με επίπεδα τιμών που δεν επιτρέπουν να ανταγωνιστεί το Πακιστάν, τη στιγμή μάλιστα που λόγω των έντονων βροχοπτώσεων μετά από τις αργίες του Eid έχει αφήσει τα διαλυτήρια με μεγάλα αποθέματα σιδήρου τα οποία δεν έχουν δρομολογηθεί προς την ενδοχώρα.
Το Πακιστάν, συνεχίζει και παραμένει η επικρατέστερη αγορά ιδιαίτερα για δεξαμενόπλοια (Gas Free for Man Entry) αλλά τελευταία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για μικρότερα Bulkers και tween/generalcargo. Ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες το Πακιστάν να μειώσει την δραστηριότητα λόγω των αποθεμάτων που έχει χτίσει τους τελευταίους 2 μήνες.
Στη Κίνα, οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από τα $ 300 τον τόνο, καθώς συνεχίζει και ασχολείται αποκλειστικά με τις κρατικές εταιρείες έχοντας σαν αποτέλεσμα ακόμη και το Βιετνάμ, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες να προσφέρουν σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα.
Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την τελευταία εβδομάδα ήτανε 328,884 DWT, εκ των οποίων περίπου το 72% (236,329 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, το 0% (0 DWT) δεξαμενόπλοια, και το 28% (92,555 DWT)Containersκαι Ro-Ro.
Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κυμάνθηκαν ως εξής:
✏ Ινδία: Από $ 450 - $ 480 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Πακιστάν: Από $ 460 - $ 490 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Μπαγκλαντές: Από $ 455 - $ 485 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα
✏ Κίνα: Από $ 280 - $ 300 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΩΝ
Πηγή: G. Moundreas & Co S.A.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr