Αφορμή στάθηκε η ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αναφέρεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στη ναυτική εργασία και παρέχει τη δυνατότητα να καθορίζονται και με την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων. Έως τώρα η σύμβαση εργασίας των ναυτικών βασιζόταν στη συλλογική σύμβαση εργασίας που συμφωνούσε η ΠΝΟ με τους ακτοπλόους.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας με τη συγκεκριμένη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο θέλει να καταργήσει κεκτημένα χρόνων και να διαλύσει τον Έλληνα ναυτικό και σε καμία περίπτωση η συνομοσπονδία δεν πρόκειται να το δεχτεί και θα αντιδράσει με κάθε τρόπο.
Η ΠΝΟ ζητεί επίσης την απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων από το νομοσχέδιο «Τουριστικά Πλοία και Άλλες Διατάξεις» αναφέροντας ότι όχι μόνο δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς, αλλά αντίθετα προστίθεται πληθώρα νέων ανέργων ναυτικών η οποία έχει φθάσει στα εφιαλτικά ποσοστά του 55% και άνω). Επίσης ζητεί την απόσυρση του άρθρου 25 του νομοσχεδίου περί «προγράμματος δρομολογίων έκτακτης ασφαλείας» στα πλοία της ακτοπλοΐας, αναφέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο, καταργούνται συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι ΠΝΟ έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, συγκέντρωση στις 8:00 το πρωί, έξω από το πλοίο «European Express». Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση και με τον υπουργό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr