Πάντως η έρευνα στην κεφαλαική εικόνα της FBB φέρνει στοιχεία άκρως ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτικές αρχές έχουν ήδη στα χέρια τους τα ακριβή στοιχεία με τις εισροές κεφαλαίων που έκανε η οικογένεια στην τράπεζα και που υποδηλώνουν τη συνεχή στήριξη που παρείχε σε καιρούς δύσκολους/
Το ιστορικό της τράπεζας
Πιο συγκεκριμένα η οικογένεια Ρέστη το 2010 ξεκίνησε την πορεία της στην ελληνική τραπεζική με μια συνολική επένδυση περίπου 90 εκατομμυρίων. Έτσι ξεκίνησε να κατέχει το 51% της FBBank με την Αγροτική Τράπεζα να κατέχει το 49% των μετοχών της.
Τη διετία 2010-2012 η οικονομική κρίση και ο αυξημένος κίνδυνος των Ελληνικών Τραπεζών είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυτη επενδυτική άπνοια στον τομέα των τραπεζικών μετοχών.
Ωστόσο, η οικογένεια Ρέστη θέλησε να στηρίξει την FBBank με τα ακόλουθα κεφάλαια:
Ιούλιος 2010 29 εκατ. ευρώ
Νοέμβριος 2010 6 εκατ. ευρώ
Σεπτέμβριος 2011 5 εκατ. ευρώ
Δεκέμβριος 2011 28 εκατ. ευρώ
Σύνολο 68 εκατ. ευρώ
Την ίδια περίοδο στις άλλες Τράπεζες δεν έγινε κάποια αύξηση κεφαλαίου λόγω της απροθυμίας των Ελλήνων μετόχων να αυξήσουν τον επενδυτικό τους κίνδυνο σε τραπεζικές μετοχές.
Με φόντο τις εξελίξεις στον κλάδο, γνώστες της υπόθεσης εκφράζουν απορία για την ασκηθείσα δίωξη. Τονίζουν: «Πως είναι δυνατόν ένας επενδυτής να αυξάνει την επενδυτική του βάση στην Τράπεζα κατά 75% (68 εκατ. ευρώ) σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα να προβαίνει σε υπεξαίρεση. Η οικογένεια Ρέστη την περίοδο 2008-2012 διατηρούσε καταθέσεις στην Τράπεζα από 100 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητα της FBBank.
Ακόμη και στην περίοδο της έλλειψης ρευστότητας στην Ελληνική Αγορά οι καταθέσεις του Ομίλου διατηρήθηκαν σε επίπεδα μεγαλύτερα των 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Πως είναι δυνατόν ένας Επενδυτικός Όμιλος με την ως άνω ρευστότητα,συνολικό ενεργητικό του Ομίλου μεγαλύτερο των 2 δις ευρώ ,με θέση στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας ναυτιλίας και με οικειοθελή εισφορά στη FBBank 14,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη της αδυναμίας της Κρατικής Αγροτικής Τράπεζας να εισφέρει το μερίδιό της,να κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε;"
Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Β.Ρ.,όπως αποδεικνύεται από τους λογαριασμούς του, δεν έλαβε και δεν μπορούσε να λάβει ούτε ένα ευρώ από το εκταμιευθέν δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δανειολήπτρια εταιρία AAM HOLDINGS, ενώ η εγκριτική απόφαση χορήγησης του δανείου από το Συμβούλιο Δανειοδοτήσεων της FBBank προέβλεπε την πλήρη διασφάλιση της εκταμίευσης με εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητα μεγαλύτερης αξίας του δανείου πριν την εκταμίευσή του.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η παράλειψη του καθ ύλην αρμόδιου Διευθυντή να εγγράψει αυτή την προσημείωση δε δημιουργεί ευθύνη υπεξαίρεσης και ξεπλύματος για τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ο οποίος είναι μη εκτελεστικό μέλος και επισκέπτεται την Τράπεζα μόνο μία ή δύο φορές το μήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr