Ο πρώην υπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο και στις δυνατότητες των Ελλήνων εφοπλιστών όσον αφορά την ανάδειξη των λιμανιών σε διεθνείς εμπορικούς κόμβους, τονίζοντας ότι κυριαρχούν στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
«Αναδείξτε τα λιμάνια σε εμπορικά κέντρα. Όχι να μεταφέρουμε κι άλλους τουρίστες προς την Ίμβρο, την Τένεδο και την Καλλίπολη. Φθάνει το κεφάλαιο που έχει δοθεί σε τουρκικά χέρια. Καιρός να καταλάβουμε ότι η αξιοποίηση των λιμανιών θα γίνει με την έλευση εμπορευμάτων», ανέφερε ο κ. Φράγκος σε ένα κλειστό κύκλο εφοπλιστών και εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, με αφορμή το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οι Τούρκοι για να επενδύσουν σε ελληνικά λιμάνια. Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην είσοδο τούρκικων κεφαλαίων σε ελληνικές μαρίνες: « Θα έπρεπε να είχε απευθυνθεί σε έλληνες εφοπλιστές η κυβέρνηση. Είμαι βέβαιος ότι θα είχαν ανταποκριθεί».
Οι θέσεις αυτές έδειξαν να έχουν μεγάλη ανταπόκριση από τα μέλη που παρευρίσκονταν τα οποία εξέφρασαν τις «ανησυχίες, τον πόνο, την αγάπη και το ενδιαφέρον» του εφοπλιστικού κόσμου για το μέλλον της χώρας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, Γιώργος Δ.Γουρδομιχάλης που είναι και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, G. BROS MARITIME S.A.
«Με δεδομένο ότι η Άγκυρα επιδιώκει, στο πλαίσιο του νέο-οθωμανικού της οράματος, να επιβληθεί ως ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, εκμεταλλεύεται την μειονεκτική οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Έτσι,αργά αλλά σταθερά, μεθοδικά και με προσεκτικά μελετημένες κινήσεις, βάζει ολοένα και περισσότερο πόδι στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο, ώστε να δημιουργήσει υποδομές και συνθήκες που θα επιφέρουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη στον τομέα της τουρκικής διπλωματίας» ανέφερε ο κ. Φράγκος και πρόσθεσε «Η Ελλάδα οφείλει, όπως εξάλλου πράττει, να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων αλλά παράλληλα να απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει τη μόνιμη επωδό του casus belli, να πάψει τις αμφισβητήσεις για τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, να υπογράψει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να αποδεχθεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να προβεί στον καθορισμό της ΑΟΖ», υπογράμμισε.
Ο κ. Φράγκος Φραγκούλης συμπλήρωσε πως «Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας αποτελεί και το μεγαλύτερό όπλο της. Ωστόσο, αυτό που απαιτείται είναι ένας γεωπολιτικός σχεδιασμός που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών, προκειμένου η χώρα να εκμεταλλευτεί τα τεράστια ενεργειακά της αποθέματα σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο έτσι ώστε να μπορέσει να επιτύχει την οικονομική της ανόρθωση».
Ο κ. Φράγκος εκτίμησε ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα «δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά αποτελεί λύση τόσο στο ενεργειακό ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά και στην εύρωπαϊκή κρίση και ως εκ τούτου να τυγχάνει ανάλογης συμπεριφοράς και σεβασμού του λαού μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr