Σε αυτό το πλαίσιο και για άλλη μία φορά ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, δήλωσε ότι η Πολιτική Βούληση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ενότητα και επιβίωση της Ε.Ε. ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Junker επισήμανε ότι οι διαφωνίες για το χειρισμό της κρίσης στέλνουν καταστροφικά μηνύματα.
Η «διχόνοια» που επικρατεί όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις αρνητικές προβλέψεις για τις αναπτυγμένες χώρες, αλλά τελευταία όλο και πιο έντονα για τις αναπτυσσόμενες και ιδιαίτερα την Κίνα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια προς αποφυγή μίας παγκόσμια επιβράδυνσης. Ενώ μέχρι πρότινος οι αναλυτές προσπαθούσαν να αποφύγουν τη λέξη «ύφεση», η δίνανε χαμηλά ποσοστά στο να παρουσιαστεί, σιγά-σιγά όλο και πιο εύκολα αρχίζουν να αναφέρονται σε αυτή. Τις δηλώσεις ξεκίνησε ο Roubini εκτιμώντας ότι υπάρχει 50% πιθανότητα για ύφεση σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Βρετανία!!!
Η EBRD μείωσε κατά 50% τις προβλέψεις της για τις οικονομίες 8 χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής, στο 1,7% το 2012, λόγω των ισχυρών εμπορικών και οικονομικών δεσμών με την Ευρωζώνη. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη παρουσίασε πτώση για 5ο συνεχόμενο μήνα στις -19,9 μονάδες, ενώ στην Γερμανία ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στις - 48,3 μονάδες και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μειώθηκε από 107,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα στις 106,4 τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το Center for European Economic Research η οικονομία της Γερμανίας μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση για τους επόμενους 6 μήνες!
Σχετικά με τον χορό των υποβαθμίσεων, η τελευταία ήτανε της Ισπανίας από την Moody’s την προηγούμενη Τετάρτη, αλλά υπάρχει πληθώρα προειδοποιήσεων για επικείμενες υποβαθμίσεις πάλι της Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Την ίδια στιγμή φημολογείται ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύει προσωρινά τη δημοσιοποίηση αξιολογήσεων σε «ακατάλληλες στιγμές», όπου έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, μέτρο όπου κατά την άποψη μας δεν θα προσφέρει τίποτα ουσιαστικό.
Για τις ΗΠΑ, η Merrill Lynch εκτιμά ότι θα υπάρξει και άλλη υποβάθμιση μέχρι το τέλος του χρόνου μετά από την υποβάθμιση του Αυγούστου από την S&P. Την ίδια στιγμή, ο ανεπίσημος δείκτης “Misery Index” τον περασμένο μήνα έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1983 στο 13,0 ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3,9% τον Σεπτέμβριο, με τον ταχύτερο ρυθμό 3 ετών, έχοντας σαν αποτέλεσμα την περεταίρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας κατά το 3ο τρίμηνο σημείωσε άνοδο της τάξης του 9,1% έναντι 9,5% στο 2ο τρίμηνο και έναντι 9,3% βάσει εκτιμήσεων των αναλυτών. Να σημειώσουμε ότι αυτό ήταν το τρίτο τρίμηνο κατά το οποίο οι ρυθμοί ανάπτυξης εμφάνισαν επιβράδυνση αυξάνοντας τις ανησυχίες όχι μόνο για την Κινεζική οικονομία αλλά και φυσικά την παγκόσμια οικονομία.
Φημολογείται, ότι η Deutsche Bank εκτιμά την Κινεζική ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του 2012 κάτω του 7%, ενώ υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν την Κινεζική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 7,7% την ίδια χρονική περίοδο και μεγάλοι διεθνείς επενδυτές προβλέπουν μείωση στην ανάπτυξη της Κίνας, περίπου στο 5% το χρόνο, από το 2016!!!
Την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε αρκετά πιο έντονη δραστηριότητα από τις προηγούμενες 2-3 εβδομάδες, αποδεικνύοντας ότι παρά την έντονη παγκόσμια οικονομική ανησυχία, η ναυτιλία συνεχίζει και παρέχει επενδυτικές ευκαιρίες. Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα ο τομέας των πλοίων ξηρού φορτίου αλλά και των δεξαμενόπλοιων, δεδομένων των μειωμένων τιμών τόσο στα μεταχειρισμένα όσο και στα νεότευκτα, προσφέρει την επιλογή, ανάλογα της ρευστότητας αλλά και στρατηγική της κάθε εταιρίας, να προβεί σε αντίστοιχη κίνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr