Η 5η Σύνοδος της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Mehmet Nuri Ersoy και τουρκικής αντιπροσωπίας ανέδειξε την ανάγκη για τουριστική «συνεργασία» ανάμεσα στις δύο χώρες.
Κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις, όσο και στο πλαίσιο της Μικτής Επιτροπής, συζητήθηκαν οι τρόποι εμβάθυνσης και διεύρυνσής της τουριστικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Ειδικότερα, συζητήθηκε η στρατηγική και οι πρακτικές που ακολουθεί η κάθε χώρα με στόχο τον βιώσιμο τουρισμό και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή.
Επίσης, εξετάστηκαν οι δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός και ο ιατρικός τουρισμός.
Σε δηλώσεις της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε: «Χρέος μας, απέναντι στους λαούς μας, είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε και προωθήσουμε τη διμερή μας τουριστική συνεργασία και να διατηρήσουμε τον τουρισμό, ως μέσο για την εμπέδωση της ειρήνης, της φιλίας και της καλής γειτονίας. Ο τουρισμός αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης και το όχημα που έφερε τους δύο λαούς μας εγγύτερα, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των αρνητικών στερεοτύπων που για χρόνια επικρατούσαν στις κοινωνίες των δύο χωρών».
Η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες προσέγγισης, το τουριστικό ρεύμα μεταξύ των δύο χωρών δεν ξεπερνούσε τις μερικές χιλιάδες επισκεπτών από τις δύο πλευρές του Αιγαίου προσθέτοντας ότι: «Μέσα σε μόλις 20 χρόνια έφθασαν το ένα εκατομμύριο τουριστών εκατέρωθεν, πριν από την πανδημία, και φέτος, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτουμε, φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε τη σταδιακή ανάκαμψη των τουριστικών ροών».
Η κ. Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στη σύνοδο, επεσήμανε ότι σκοπός της είναι να αποτιμάται η πρόοδος που έχει σημειωθεί και να τίθενται νέοι στόχοι προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού προσθέτοντας: «Στην κοινή διακήρυξη που υπογράψαμε με τον ομόλογό μου τον περασμένο Φεβρουάριο, εκφράσαμε την βούληση μας να καταστεί ο τουρισμός, γέφυρα που θα φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς μας και θα συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση και σφυρηλάτηση φιλικών δεσμών μεταξύ τους».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ως υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι μπορώ για να προωθήσω το κοινό μας έργο στον τομέα του τουρισμού. Σε αυτή τη συνάντηση, όπου αξιολογήσαμε τις τουριστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, πιστεύω ακράδαντα ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και τα πρακτικά που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης θα είναι καθοριστικά για την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ελπίζω ότι στις επόμενες επισκέψεις μου, θα μπορέσουμε να επισκεφθούμε μαζί τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης Η συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τουρισμό είναι πολύ σημαντική, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr