Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε η τακτική ενημέρωση της Ομοσπονδίας και επομένως των ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, αναφορικά με τις χώρες στις οποίες παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.
Όπως αναφέρθηκε, κρίσιμη σημασία έχει η πρόσβαση του ταξιδιώτη, 4 – 6 εβδομάδες πριν την αναχώρηση, σε υπηρεσίες ταξιδιωτικής ιατρικής, οι οποίες παρέχονται μέσω τηλεφώνου από το Τμήμα Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΕΟΔΥ, από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και από τα Τακτικά Ιατρεία Λοιμώξεων Δημόσιων Νοσοκομείων. Οι επαγγελματίες υγείας της Ταξιδιωτικής Ιατρικής θα ενημερώσουν σχετικά με τον εξατομικευμένο κίνδυνο του ταξιδιώτη να ασθενήσει, καθώς και για τις απαιτούμενες ενέργειες σχετικά με την πρόληψη ασθενειών και ατυχημάτων.
Ειδικότερα, αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας με Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς, η οποία και γνωστοποιείται μέσω της Ομοσπονδίας στα τουριστικά γραφεία προς ενημέρωσή τους (Εγκύκλιος Δ1α/Γ.Π.οικ. 8601/2024 - Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς).
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσε: «Όσοι ταξιδεύουν με μέλη του ΗΑΤΤΑ και των Ενώσεων της Ομοσπονδίας, είναι τυχεροί, γιατί ξέρουμε ότι είναι ενημερωμένοι σε τέτοια ζητήματα. Τα μέλη σας, με την κατάλληλη ενημέρωση, γνωρίζουν πώς να διακινούν τους ταξιδιώτες σε προορισμούς «καθαρούς» και «προσεγμένους»».
Το μέλος ΔΣ του ΕΟΔΥ και της Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου, δήλωσε: «Ο ρόλος του ΕΟΔΥ είναι πολύπλοκος στη διασφάλιση των ασφαλών ταξιδιών. Ο ταξιδιώτης χρειάζεται να προστατευθεί από νοσήματα που ίσως είναι σπάνια αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί και η αποφυγή εισόδου νοσημάτων στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Θα ενημερώνουμε τα μέλη μας, όσο λαμβάνουν ενημερώσεις από τον ΕΟΔΥ, με όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την υγειονομική κατάσταση των προορισμών. Ο ταξιδιώτης έχει προσωπική ευθύνη στα ταξίδια του, αλλά και εμείς θα χρειαστεί να λαμβάνουμε τακτική ενημέρωση, ώστε να του προσφέρουμε τη δυνατότητα να γνωρίζει».
Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν ακόμη οι Παρασκευή Τσώνου, Παθολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Ταξιδιωτικής Ιατρικής ΕΟΔΥ, Μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής - Αντρούλα Παυλή, Ιατρός Οικογενειακής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής ΕΟΔΥ, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Fellow Παγκόσμιας Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής - Δανάη Περβανίδου, Νευρολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές ΕΟΔΥ - Λαμπρινή Παππά, Νοσηλεύτρια ΠΕ, Υπεύθυνη Τμήματος Σχεδιασμού, Εγρήγορσης και Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού ΕΟΔΥ, καθώς και τουριστικά γραφεία-μέλη των Ενώσεων της Ομοσπονδίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr