Αναφορικά με τις πυρκαγιές και το αποτύπωμά τους στον τουρισμό η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι «Δυστυχώς ακόμα υπάρχει το επιχειρησιακό κομμάτι και αυτό μας κάνει όλους να παρακολουθούμε τα διάφορά μέτωπα των πυρκαγιών στις διάφορες περιοχές τις χώρας και να σκεφτόμαστε όλους αυτούς τους ανθρώπους που επιχειρούν και όλους αυτούς που βλέπουν τις περιουσίες τους να καίγονται.
Αυτό είναι μια τραγική εικόνα και τραγικότερη ακόμα είναι η απώλεια των δυο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι έπεσαν εν ώρα καθήκοντος προσπαθώντας να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας».
Συμπλήρωσε ότι «και στις προγραμματικές δηλώσεις μιλήσαμε για την ανάγκη να μιλάμε πλέον για βιωσιμότητα, να μιλάμε για βιώσιμο τουρισμό. Ο τουρισμός πλέον πρέπει να μπει σε μια στρατηγική όχι μιας και
δύο καλών χρονιών αλλά να βλέπουμε στρατηγικά πως η Ελλάδα θα είναι η χώρα εκείνη η οποία θα εντάξει την αειφορία, τη βιωσιμότητα στο τουριστικό της προϊόν.
Ούτως ή άλλως αυτό για εμάς ήταν η κατεύθυνση, η προτεραιότητα έχουμε και κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και άλλα εργαλεία. Από το 2014 ως υπουργός Τουρισμού τότε είχα νομοθετήσει για ένα παρατηρητήριο βιώσιμου τουρισμού στη Μεσόγειο τώρα είναι ακόμα πιο επίκαιρο από ποτέ.
Πρέπει τώρα να το επικαιροποιήσουμε και να δούμε πως η Ελλάδα θα είναι η χώρα εκείνη η οποία θα πρωτοστατήσει σε ενέργειες συγκεκριμένες και σε πολιτικές συγκεκριμένες για τη βιωσιμότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Για τη Ρόδο η υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «Από το Σάββατο που ενημερωθήκαμε ότι η πυρκαγιά πλησιάζει σε τουριστικές περιοχές έγινε μια πολύ μεγάλη και πετυχημένη προσπάθεια εκκένωσης των περιοχών αυτών, των ξενοδοχείων από τους επισκέπτες. 19.000 ανθρωποι μέσα σε ελάχιστες ώρες μεταφέρθηκαν με απόλυτη ασφάλεια σε ασφαλή μέρη.
Το πρόβλημα ήταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του νησιού, όλο το υπόλοιπο νησί λειτουργούσε κανονικά και αυτό ήταν και κάτι που θέλαμε να βγάλουμε και ως μήνυμα στα διεθνή Μέσα για αυτό και βγήκα και συνεχίζω να βγαίνω σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για να εξηγήσουμε ότι δεν αφορά όλη τη Ρόδο αλλά ένα συγκεκριμένο σημείο.
Για την εκκένωση των πληγέντων περιοχών η κ. Κεφαλογιάννη υποστήριξε ότι «Υπήρξε ένας συντεταγμένος τρόπος εκκένωσης με την συνένωση πολλών δυνάμεων. Εκτός από την πολιτεία όμως που είχε όλα τα μέσα για να βοηθήσει την εκκένωση βοήθησαν πάρα πολύ οι ντόπιοι και αυτό έχει μετρήσει πάρα πολύ.
Οι άνθρωποι όλοι ήταν ευχαριστημένοι που ήταν ασφαλείς και που αισθάνθηκαν ότι υπήρχε και το κράτος που τους προστάτευσε αλλά και οι ντόπιοι που ήρθαν εθελοντικά και τους βοήθησαν και υποστήριξαν με κάθε τρόπο.
Όλοι είχαν πρόσβαση σε νερό, σε φαγητό, σε ιατρική περίθαλψη, οι ντόπιοι φέραν σεντόνια, πετσέτες ήταν απίστευτη αυτή η κινητοποίηση των δυνάμεων της Ρόδου που έδειξε το φιλόξενο πρόσωπο ακόμα και στις μη κανονικές συνθήκες.
Όλοι οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να μεταφερθούν το Σάββατο μέσα σε δύο μέρες είχαν είτε αποχωρήσει από το νησί είτε είχαν πάει πίσω στα ξενοδοχεία αυτά που μπορούσαν να λειτουργήσουν είτε σε άλλα σημεία του νησιού άρα πάρα πολλοί από αυτούς συνεχίζουν τις διακοπές τους στη Ρόδο.
Από αυτούς που έφυγαν υπάρχει μια μέριμνα από το υπουργείο Τουρισμού, θέλουμε να δούμε πως το voucher που είχαν θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να έρθουν ξανά στην Ελλάδα για διακοπές και βεβαίως είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους tour operators για να δούμε πως θα εξομαλυνθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα.
Το αεροδρόμιο λειτούργησε όλες τις ημέρες χωρίς καμία διακοπή, επιλέγει από τους tour operators να γίνει διακοπή δικιά τους κάποιων αφίξεων έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αεροπλάνα άδεια για να γυρίσουν πίσω τουρίστες που θέλαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Να πω επίσης ότι επειδή πάρα πολλοί φύγαν χωρίς τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα είναι σημαντικό ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδα σε συνεργασία με τις πρεσβείες είχε ένα κέντρο πληροφόρησης στο αεροδρόμιο έτσι ώστε οποιοσδήποτε δεν είχε ταξιδιωτικά έγραφα να μπορεί να ταυτοποιηθεί και να ταξιδέψει.
Μέσα σε πολύ λίγες ώρες έγινε ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών και αυτό είδαν όλοι ότι υπήρχε υποστήριξη, ενημέρωση και ασφάλεια. Αυτό είναι το μήνυμα που βγάζω σε όλα τα ΜΜΕ του εξωτερικού ότι η Ελλάδα θέλει να είναι ένας ασφαλής προορισμός και μπορούμε να παρέχουμε την ασφάλεια στους επισκέπτες μας ακόμα και υπό μη κανονικές συνθήκες».
Τέλος, ερωτηθείσα αν γνωρίζει αν είναι αποτέλεσμα εμπρησμού η πυρκαγιά στη Ρόδο απάντησε ότι «Αυτό θα ερευνηθεί, δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό αλλά άκουσα χθες και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου που είπε ότι είναι μια εκδοχή να είναι αποτέλεσμα εμπρηστικών ενεργειών.
Είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς όχι να το αποκλείσει ως σενάριο αλλά με βάση την εμπειρία των τελευταίων ημερών είναι ένα σενάριο που ακούγεται πάρα πολύ πιθανό.
Για τον τουρισμό πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει στρατηγική, στρατηγική για βιώσιμο τουρισμό για τα επόμενα πολλά χρόνια, δεν μας αρκεί να βλέπουμε μια και δύο καλές χρονιές και επίσης πρέπει ο τουρισμός
να είναι πάντα σε ετοιμότητα, όπως ήταν και σε αυτή την περίπτωση, να αντιμετωπίσει μικρές ή μεγάλες κρίσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr