Σύμφωνα με το WTTC, ο τουρισμός θα δημιουργήσει περισσότερες από 17.000 θέσεις εργασίας φέτος, φτάνοντας στα υψηλά του 2019, όταν απασχολούσε 820.000 άτομα.
Πέρυσι, η συνεισφορά του κλάδου ταξιδιών και τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 38,2%, φτάνοντας σχεδόν στα 38 δισ. ευρώ. Συνεπώς, ο τουρισμός κινεί το 18,5% της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, ο κλάδος δημιούργησε 5.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, φτάνοντας να απασχολεί σχεδόν 800.000 άτομα. Σύμφωνα με την έκθεση, ο τουρισμός έχει ανακτήσει το 82% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο (14%), η Γερμανία (14%) και η Βουλγαρία (10%) ήταν οι κορυφαίες αγορές για τις διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα. Οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών συνέβαλαν με 19,1 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία, καθώς εμφάνισαν αύξηση άνω του 56% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
«Το μέλλον του κλάδου στην Ελλάδα είναι αισιόδοξο», σημειώνει η Julia Simpson, πρόεδρος και CEO του WTTC. «Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η συνεισφορά του κλάδου θα έχει σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. Την επόμενη δεκαετία, η ανάπτυξή του θα ξεπεράσει τον ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα δέκα χρόνια».
Η επόμενη δεκαετία
Σύμφωνα με το WTTC, η συνεισφορά του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί στα 57,2 δισ. ευρώ έως το 2033, φτάνοντας να αποτελεί το 23,6% της ελληνικής οικονομίας.
Στο διάστημα αυτό, ο τουρισμός θα απασχολεί πάνω από 1,02 εκατ. άτομα στην Ελλάδα, καθώς μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας θα στηρίζεται στον κλάδο.
Φυσικά, η εκτίμηση αυτή ενισχύει ακόμα περισσότερες την ανάγκη ενός σχεδιασμου βιώσιμης ανάπτυξης του τουριστικού προϊοντος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr