Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης πολιτιστικών μονοπατιών, με σκοπό να βελτιώσει τη διαχείριση των Πολιτιστικών διαδρομών και μονοπατιών και να αξιολογήσει το επίπεδο βιωσιμότητάς τους με τη χρήση μίας δέσμης κριτηρίων και δεικτών και να οδηγήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών, των διαχειριστών των πολιτιστικών διαδρομών/μονοπατιών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών στην επικράτεια.
Στις 10 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε το 3ο εργαστήρι της “Sustainable Tourism Community” (Κοινότητα Βιώσιμου Τουρισμού) το οποίο επικεντρώθηκε στην συνεισφορά της Κοινότητας όσον αφορά στους Ειδικούς Θεματικούς Στόχους των Προγραμμάτων MED καθώς και στην παρουσίαση των δράσεών της.
To τρίτο Κοινό Σεμινάριο (Joint Seminar) των έργων BESTMED & SMARTMED «Τρόποι Διακυβέρνησης για έναν πιο βιώσιμο τουρισμό στην περιοχή της Μεσογείου: γνώση μεταφοράς» έλαβε χώρα στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Pollino στην Calabria στις 23 και 24 Μαΐου 2022. Το Εθνικό Πάρκο Pollino έχει επιλεγεί ως πιλοτική περιοχή της Calabria για να δοκιμασθεί το μοντέλο Βιώσιμων Πολιτιστικών Μονοπατιών BESTMED.
Στις 8 και 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Συνέδριο της Κοινότητας Βιώσιμου Τουρισμού (MED Sustainable Tourism Community) στη Βαρκελώνη με κύριο στόχο να φέρει σε επαφή τους βασικούς παράγοντες του τουρισμού στη Μεσόγειο ώστε, αντλώντας από τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, να μπουν οι βάσεις για μία πιο βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, να συζητηθούν οι μελλοντικές προκλήσεις στον τουρισμό και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Την 21η Ιουνίου στη Ρώμη, τα έργα BEST MED και DestiMED οργάνωσαν το Πολιτικό Σεμινάριο (Policy Seminar) με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών εκπροσώπων των έργων καθώς και άλλων εμπλεκομένων όπου συζητήθηκαν μερικά από τα αποτελέσματα κλειδιά των έργων, όπως η Κοινοπραξία Μεσογειακού Οικοτουρισμού (MEC), ο Οδικός Χάρτης Πολιτικής και η ανάπτυξη του Δικτύου Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού (NSTO) στη Μεσόγειο με στόχο την ανταλλαγή δεδομένων και βέλτιστων πρακτικών στην συλλογή και επεξεργασία τους.
Το έργο Best MED υλοποιείται στο πλαίσιο του Interreg Med από οκτώ χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Ελλάδα και Mαυροβούνιο) με γενικό στόχο την ενίσχυση της διακυβέρνησης στη Μεσόγειο και την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων στον τουρισμό, όπως η εποχικότητα και η έλλειψη αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων. Το έργο επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην διασυνοριακή περιοχή της Μεσογείου συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός έξυπνου, συμμετοχικού και βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr