«Προορισμοί που πέρυσι ήταν έρημοι φέτος έχουν κόσμο. Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, κυκλοφορούν επισκέπτες», αναφέρουν παράγοντες του Υπ. Τουρισμού τονίζοντας ότι έχει φέρει καρπούς τόσο η προσπάθεια για ανάδειξη και των λιγότερο προβεβλημένων προορισμών, όσο και της διεύρυνσης της σεζόν.
Παράλληλα, σημειώνουν με νόημα ότι η προσπάθεια από το αρμόδιο υπουργείο είναι να έλθει κόσμος και να διασφαλιστεί η ύπαρξη πελατείας.
«Γεμίζουμε το καλάθι από όπου όλοι μπορούν να αντλήσουν έσοδα», αναφέρουν, τονίζοντας πάντως ότι στα θέμα κόστους ενέργειας, φόρων και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων η «μπάλα» περνά στα άλλα οικονομικά υπουργεία καθώς το Τουρισμού δεν έχει σχετική αρμοδιότητα.
Απλά, όπως αναφέρεται, μεταφέρει τον σφυγμό και την αγωνία των επαγγελματιών του κλάδου, που βέβαια αφορά ολιστικά την οικονομία. Πάντως οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι τα τελευταία χρόνια της πανδημίας υπήρξε ισχυρή στήριξη με ένα πακέτο που αθροιστικά έφτασε τα 43 δισεκ., για όλη την οικονομία, μέρος σημαντικό του οποίου πήγε στον τουρισμό.
Όπως το 2019
Πάντως πέρα από τα υψηλά ποσοστά κρατήσεων, καταγράφονται αυξημένες πωλήσεις στα αεροδρόμια σε επίπεδα καλύτερα του 2019 διαπιστώνει το Υπουργείο Τουρισμού. Βέβαια όπως αναφέρεται ο λογαριασμός θα γίνει στο τέλος.
Σε επίπεδο κρατήσεων το Υπουργείο διαπιστώνει υψηλά ποσοστά όχι μόνο από τα επίσημα μηνιαία στοιχεία αλλά και από μεμονωμένα παραδείγματα, τα οποία και επικαλείται σαν απόδειξη της πολύ καλής φετινής πορείας της τουριστικής κίνησης.
Χαρακτηριστικά στους διαδρόμους του Υπουργείου συζητείται η περίπτωση της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας η οποία αναζητά 600 δωμάτια στην Αθήνα, για διαμονή 18 ημερών τον ερχόμενο Ιούλιο, αλλά να δυσκολεύεται να τα εντοπίσεις καθώς οι πληρότητες είναι ήδη πολύ υψηλές.
Τα αεροδρόμια
Όσον αφορά τα έσοδα στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, τα στοιχεία από τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών δείχνουν αύξηση στις αγορές για το Μάιο κατά 10,2% σε σχέση με το Μάιο του 2019, με την μέση απόδοση ανά επιβάτη στα αεροδρόμια της Fraport να είναι αυξημένη κατά 55% και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος κατά 12%.
Να σημειωθεί ότι για το Μάιο το Ελ. Βενιζέλος υπολείπεται μόλις 10% σε κίνηση από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, λόγω και της απώλειας αγορών όπως η Ουκρανία και Ρωσία, με την εσωτερική κίνηση μάλιστα να είναι επαυξημένη.
Το τρίπτυχο για την επόμενη μέρα
Παρά την καλή εικόνα πάντως ο σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού έχει βάλει σε πρώτο πλάνο θέματα αειφορίας και βιωσιμότητας με αιχμή τις υποδομές αλλά και το χτίσιμο μιας αλυσίδας που θα παράγει μεγάλες υπεραξίες σε όλη την οικονομία. “Ελληνικά προϊόντα, Έλληνες εργαζόμενοι και απόδοση αξίας για έργα σε εθνική κλίμακα” είναι το τρίπτυχο αξόνων της πολιτικής για το επόμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα επιδιώκεται η προώθηση μεγάλων έργων υποδομών για τον τουρισμό με διαδικασίες fast track , αλλά πρωτοβουλίες και νομοθετικής φύσεως για την διάσωση των παραδοσιακών στοιχείων του ελληνικού τουρισμού, όπως παραδοσιακοί οικισμοί, ειδικά οι παράλιοι, που δέχονται και μεγάλη πίεση, ταβέρνες κ.λ.π που αναδεικνύουν και την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, την οποία αναζητούν πολλοί επισκέπτες της χώρας μας. Στόχος θα είναι η νομοθέτηση για την διάσωση αυτών των στοιχείων, με την καθιέρωση ενιαίας αισθητικής σε πολλές περιπτώσεις, όπως η σήμανση, οι ταμπέλες, κ.λ.π.
Όσον αφορά τα μεγάλα έργα το Υπουργείο έχει εστιάσει σε περίπου 30-35 έργα σε όλη τη χώρα η ολοκλήρωση των οποίων θα προχωρήσει με διαδικασίες fast track έτσι ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Τέτοια έργα είναι λιμάνια, οδικοί άξονες όπως της Βορείου Κρήτης, μαρίνες, ιαματικές πηγές, βιολογικοί καθαρισμοί κ.λ.π. Μάλιστα, στο τραπέζι είναι η ιδέα για μια ειδική διυπουργική επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό που θα τρέξει τα έργα αυτά. Επίσης, το Υπ. τουρισμού φέρεται να είναι έτοιμο με “ώριμες” μελέτες για έργα και δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στη φάση αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr