Πάντως το όλο ζήτημα είχε τεθεί και στην τελευταία στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο. Επίσης σε πρόσφατη επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης ο κ Ρέτσος είχε επισημάνει: «Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Νοεμβρίου, οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και στις περισσότερες από αυτές χρήματα μέσω του ανωτέρω προγράμματος δεν έχουν καταβληθεί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις περισσότερες συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν σε δύσκολες πλέον συνθήκες, λόγω έξαρσης της πανδημίας, χειμώνα και αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Ο τουρισμός διαχρονικά αποδεικνύει πως είναι ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και θέσεις εργασίας. Είναι όμως λάθος να εστιάζουμε στο κλίμα ευφορίας που επικρατεί και να θεωρούμε πως μια τουριστική περίοδος τεσσάρων μηνών αρκεί για καλυφθούν οι τεράστιες ζημιές που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί στις τουριστικές επιχειρήσεις η πανδημία του Covid-19.»
Και ο κ. Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος στο πλαίσιο του τελευταίου Συμβουλίου Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στη
Θεσσαλονίκη είχε επισημάνει ότι: «Συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης βήμα – βήμα και χτίζουμε εκ νέου αντοχές, όπως το κάνουμε πάντα ενωμένοι στον τουρισμό. Πρέπει όμως η Πολιτεία να εξακολουθήσει και εκείνη από την πλευρά της να στηρίζει τον κλάδο για να αντιμετωπίσουμε, ξανά όλοι μαζί, πρώτα από όλα αυτό που έχουμε άμεσα μπροστά μας:
Τη μεγάλη πρόκληση της συνέχισης της τουριστικής δραστηριότητας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μήνες κατά τους οποίους πάνω από 2.000 επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, στα αστικά κέντρα, στις επαρχιακές πόλεις και ιδιαίτερα στον ημιορεινό και ορεινό όγκο της χώρας θα δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη για να ορθοποδήσουν, μετά από δύο χαμένες τουριστικά χρονιές.»
Το ΞΕΕ
Τη συνέχιση, επίσης, της στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έθεσε επί τάπητος και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός στο φόντο και της έκρηξης του ενεργειακού κόστους, ειδικά για τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας, αλλά και της περιορισμένης ανάκαμψης της αγοράς των επιχειρηματικών ταξιδιών αλλά και του city break (τουρισμός πόλης σύντομης διάρκειας π.χ. σε επίπεδο Σαββατοκύριακου).
Όπως ανέφερε παρουσιάζοντας πριν λίγες μέρες μαζί με τον καθηγητή Γιώργο Πετράκο τα αποτελέσματα της Έρευνας : «Εβδομαδιαία Εξέλιξη Τιμής και Πληρότητας Περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2021», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), μπορεί ανα αναμένεται την ερχόμενη Άνοιξη μια πολύ δυνατή εκκίνηση του τουρισμού, ωστόσο με΄χρι τότε τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Γιαυτό θέτει επί τάπητος τη συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων που ακόμα πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας καθώς όπως σημείωσε το ευρωπαϊκό πλαίσιο που επιτρέπει την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων έχει παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η άρση των μέτρων στήριξης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι οριζόντια, καθώς μάλιστα η ανάκαμψη έχει πολλαπλές ταχύτητες για τις επιχειρήσεις. Όπως είπε πολλά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας καθώς δε λαμβάνουν προκαταβολές κατηγορίες ξενοδοχείων, ενώ άλλα συνεχίζουν να υπολειτουργούν στις πόλεις και τους ορεινούς όγκους.
Οι τιμές ενέργειας
Υπενθυμίζεται ότι, συνολικά, το πρώτο εικοσαήμερο του Νοεμβρίου ο μέσος όρος της χονδρεμπορικής τιμής στο ρεύμα διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω των 220 ευρώ ευρώ/MWh. Ο «λογαριασμός» αυτός βέβαια, με τις τιμές Νοεμβρίου, θα έλθει με τις τιμολογήσεις στη λιανική ρεύματος το Δεκέμβριο, ενώ οι τιμολογήσεις του επόμενου μήνα θα γίνουν τον Ιανουάριο.
Στο μεταξύ το γεωενεργειακό «πόκερ» με αιχμή το νέο γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2, αλλά και τα παζάρια ΕΕ - Gazprom για νέες ταρίφες παραπέμπουν σε αναβολή για τουλάχιστον τέσσερις μήνες της έναρξης αύξησης της ροής φυσικού αερίου και άρα σε νέα ρεκόρ τιμών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr