1. Τι είναι το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει:
- εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID – 19, είτε
- νοσήσει και αναρρώσει από τη νόσο COVID – 19, είτε
- υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα.
2. Πού θα ισχύει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID έχει διασυνοριακή ισχύ σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς και στις Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν και αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
3. Πώς θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ;
Το πιστοποιητικό σας επιτρέπει να ταξιδεύετε με ασφάλεια και ευκολία στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Καθώς διαθέτει μοναδικό κωδικό QR καθίσταται εφικτή η άμεση επαλήθευση συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της χρήσης πλαστών πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι κάτοχοι Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID εμβολιασμού και νόσησης δεν θα υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους ή καραντίνα όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Οι κάτοχοι Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID Εργαστηριακής Εξέτασης είναι πιθανό ανάλογα με τις προϋποθέσεις που τίθενται από κάθε κράτος να υποβάλλονται σε επιπρόσθετους εργαστηριακούς ελέγχους π.χ. ταξιδιώτες προς την Κυπριακή Δημοκρατία από χώρες κόκκινης κατηγορίας υποβάλλονται σε 2η εξέταση.
Για περισσότερες πληροφορίες προτού ταξιδέψετε, συμβουλευτείτε τον ιστοχώρο ή την εφαρμογή Re-open EU (reopen.europa.eu) ή τις εθνικές αρχές της χώρας στην οποία ταξιδεύετε.
4. Αποτελεί προϋπόθεση για την κυκλοφορία στην ΕΕ;
Το πιστοποιητικό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση των δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο. Για να ταξιδέψετε, νοείται ότι θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης.
5. Τι θα βεβαιώνει και σε ποιες περιπτώσεις εκδίδεται;
Το πιστοποιητικό θα βεβαιώνει ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, ή έχει υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19. Κάθε χώρα έχει την ευχέρεια να καθορίζει και να τροποποιεί το χρονικό διάστημα ισχύος των πιο πάνω, ενώ ταυτόχρονα να καθορίζει τις προϋποθέσεις αποδοχής των πιστοποιητικών αυτών (π.χ. αποδεκτά εμβόλια, χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει μετά από τον εμβολιασμό, χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει κατόπιν πρώτου θετικού εργαστηριακού αποτελέσματος).
6. Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί από τις ακόλουθες κατηγορίες πολιτών:
- Υπήκοοι κρατών-μελών ΕΕ (ιθαγένεια)
- Μόνιμα διαμένοντες σε κράτη-μέλη της ΕΕ
Σημειώνεται πως δεν συγκαταλέγονται στις κατηγορίες δικαιούχων οι αιτητές -διεθνούς προστασίας και τα άτομα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.
7. Ποια εμβόλια θα γίνονται αποδεκτά για έκδοση/χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού που αφορά Εμβολιασμό;
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα εκδίδονται για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί σε Εμβολιαστικά Κέντρα της Κυπριακής Δημοκρατίας με εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) εμβόλια (Janssen/Johnson & Johnson, Vaxzervia Vaccine (AstraZeneca), Comirnaty, Pfizer-BioNTech, Moderna.
8. Τι μορφή θα έχει και ποια τα κύρια χαρακτηριστικά του;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί σε ψηφιακή μορφή και να εκτυπωθεί. Περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητά του και θα επαληθεύεται μέσω σάρωσης του κωδικού. Το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα και εκδίδεται δωρεάν.
9. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του πιστοποιητικού και πώς επαληθεύεται η γνησιότητά του;
Το πιστοποιητικό περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από πλαστογράφηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα Κράτη-Μέλη θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ, μέσω σάρωσης του κωδικού QR.
Η κάθε Αρμόδια Αρχή έκδοσης πιστοποιητικών στα Κράτη-Μέλη της ΕΕ διαθέτει το δικό της κλειδί ψηφιακής υπογραφής, ενώ όλα τα σχετικά στοιχεία αποθηκεύονται σε ασφαλή βάση δεδομένων στην κάθε χώρα.
10. Ποια προσωπικά δεδομένα περιέχει το πιστοποιητικό; Πώς διασφαλίζεται η ασφάλειά τους;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID περιέχει ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Ονοματεπώνυμο
- ημερομηνία γέννησης
- ημερομηνία έκδοσης
- πληροφορίες σχετικά με το
- Εμβόλιο: είδος εμβολίου και κατασκευαστής, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού
- Νόσηση: ημερομηνία διαγνωστικής εξέτασης με θετικό αποτέλεσμα, αρχή έκδοσης πιστοποιητικού, ημερομηνία έκδοσης, ημερομηνία ισχύος
- Διαγνωστική εξέταση: είδος εξέτασης, ημερομηνία και ώρα, διαγνωστικό κέντρο, αποτέλεσμα
μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό QR.
Τα δεδομένα αυτά παραμένουν στο πιστοποιητικό και δεν αποθηκεύονται ούτε διατηρούνται κατά την επαλήθευση ενός πιστοποιητικού σε άλλο κράτος μέλος. Επιπλέον, λαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
11. Ποιος και πώς θα το εκδίδει;
Αρμόδιες αρχές για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εκδίδεται , όπως αναφέραμε και παραπάνω από το gov.gr