Η ΓΣ γίνεται με «υβριδικό» τρόπο δηλαδή και με φυσική αλλά και ψηφιακή παρουσία, ενώ αναμένεται να αποτελέσει πεδίο για τη στοχοθέτηση του κλάδου για τη χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες το στίγμα που θα δοθεί από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Ρέτσο θα παραπέμπει σε μια χρονιά που οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες λόγω των συνθηκών και παρά την υψηλή ζήτηση που έχει η Ελλάδα ως προορισμός. Παράλληλα αναμένεται να τονίσει την ανάγκη με προσεκτικό και σταδιακό τρόπο να κερδηθεί το χαμένο από την πανδημία έδαφος, με έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων αλλά και του σεβασμού της ασφάλειας των εργαζομένων.
Οι προκλήσεις
Πάντως στην εκκίνηση μιας σχετικής κανονικότητας ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, σημαντικές προκλήσεις. Τα ζητήματα της εκπόνησης ενός συνεκτικού στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης, η ενίσχυση των υποδομών με δημόσιες επενδύσεις, η ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, η διαχείριση των προορισμών με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας είναι, όπως αναφέρεται, τα μεγάλα ζητούμενα των καιρών.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής βραχυπρόθεσμα, η κρίσιμη αβεβαιότητα είναι η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης που αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα των επόμενων τριμήνων. Τα στοιχειά δείχνουν ότι παρά την αποτελεσματικότητα της πορείας των εμβολιασμών, η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και της νοσοκομειακής περίθαλψης παραμένει σχετικά χαμηλή.
«Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμού και οι περιορισμοί που θέτουν τα κράτη προέλευσης στους πολίτες τους που ταξιδεύουν στη χώρα μας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υγειονομική της εικόνα. Είναι επομένως σημαντικό να βελτιωθεί αυτή η εικόνα και να προσεγγίσει γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου» αναφέρεται στην Έκθεση.
Ζήτηση
Για την εβδομάδα, πάντως, 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 593.000 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις εκ των οποίων οι 136.000 από τη Γερμανία, 96.514 από τη Βρετανία (παρά την πορτοκαλί λίστα) και 46.233 από τη Γαλλία ενώ υποτονική παραμένει η κίνηση από Ρωσία με 7.647 θέσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (recovery tracker). Οι περισσότερες αφίξεις αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας (163.645) και ακολουθούν Ηράκλειο (97.645), Ρόδος (66.383), Κέρκυρα (52.269), και Θεσσαλονίκη (48.169).
Σημειώνεται ότι οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων με προορισμό την Ελλάδα την εβδομάδα 28/6-4/7 είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση την αμέσως προηγούμενη (21-27/6). Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία πλέον δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στον κατάλογο με τις περιοχές κινδύνου λόγω Covid 19, μαζί με Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο.
Τάσεις
Σε γενικές γραμμές πάντως αυτό που τονίζεται και αναμένεται να φανεί και στη σημερινή Γ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι ότι η κατάσταση δεν προσφέρεται για ακριβείς προβλέψεις ενώ και πάλι φέτος οι πολλαπλές ταχύτητες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Ήδη πχ προορισμοί με μεγάλη εξάρτηση από τους Βρετανούς τουρίστες όπως τα νησιά του Ιονίου, η Κως ή και η Κρήτη έχουν ήδη πληγεί αφού οι κρατήσεις έχουν τραβήξει φρένο ενώ κάποιες άλλες να έχουν ήδη ακυρωθεί.
Ουσιαστικά η κατανομή της τουριστικής κίνησης, θα ποικίλει, ανά "σημείο". Δηλαδή σε κάποιους προορισμούς ή ακόμη και μεμονωμένα καταλύματα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά οι πληρότητες θα κινηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε κάποιους άλλους πολύ χαμηλότερα. Η Αθηνα με ώθηση από το Ισραήλ αναμένεται να γράψει κάποιες πληρότητες, όπως και κάποια μικρά νησιά και χερσαίοι προορισμοί . Κύρια αιτία το ότι η πανδημία έχει αλλάξει τις τάσεις και τα κριτήρια επιλογής προορισμού για διακοπές. Δύσκολη, πάντως, θα είναι και η κατάσταση για τους ώριμους δημοφιλείς προορισμούς, όπου απαιτούνται υψηλές πληρότητες για τις πολυάριθμες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Αλλαγές για είσοδο τουριστών.
Στο φόντο αυτό πάντως το Υπουργείο Τουρισμού επέφερε αλλαγές στη διαδικασία του υγειονομικού ελέγχου για την είσοδο στην χώρα. Αναγνώριση των rapid tests και αύξηση του ορίου ηλικίας για ελέγχου στα παιδιά τουριστών είναι οι δύο σημαντικές τροποποιήσεις που ανακοίνωσε. Συγκεκριμένα:
· Στο εξής, η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (τεστ αντιγόνου).
· Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι έλεγχοι των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνονται πλέον σε παιδιά από 12 ετών και άνω, αντί των 6 ετών, όπως ίσχυε έως τώρα.
Οι παραπάνω τροποποιήσεις αφορούν σε ελέγχους πολιτών που προέρχονται από χώρες για τις οποίες έχουν απελευθερωθεί οι τουριστικές μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα.
Επίσης οι δύο αλλαγές για τα rapid tests και το κατώτερο όριο ηλικίας για τα παιδιά απλώς τροποποιούν το υφιστάμενο καθεστώς ελέγχων, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και προβλέπει ότι κάθε εισερχόμενος τουρίστας δικαιούται ελεύθερης εισόδου στην Ελλάδα με την επίδειξη είτε α) πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε β) αρνητικού PCR τεστ ή γ) πιστοποιητικού νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να επιδεικνύουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.
Κριτική
Στο μεταξύ κριτική για τις διαδικασίες στην είσοδο στα χερσαία σύνορα ασκεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης τουρισμού Κατερίνα Νοτποπούλου «Πολύωρες εξακολουθούν να είναι οι καθυστερήσεις στους Ευζώνους και τον Προμαχώνα, με ουρές χιλιομέτρων από τουρίστες από τις γειτονικές μας χώρες-παραδοσιακές αγορές- που επιθυμούν να κάνουν τις διακοπές τους. Παρά τις υπερ προσπάθειες του ελάχιστου προσωπικού στους συνοριακούς σταθμούς, λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης η κατάσταση είναι «παραλυτική»καθώς η "επιτελική κυβέρνηση" δεν φρόντισε να ενισχύσει εγκαίρως τα τελωνεία για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι απαιτήσεις των ελέγχων. Εδώ και μήνες καταθέσαμε επίσημα πρόταση και αποτελεί και κοινή απαίτηση των τοπικών φορέων να ανοίξουν επιπλέον συνοριακοί σταθμοί για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών παράλληλα με την αυτονόητη αναγκαιότητα για ενίσχυση του προσωπικού όλων των κατηγοριών στις υφιστάμενες πύλες εισόδου. Παρά τις πανηγυρικές διαβεβαιώσεις του κ. Θεοχάρη για επιχειρησιακή ετοιμότητα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά απεδείχθη επικίνδυνη για τον τουρισμό αλλά και την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας» αναφέρει σχετικά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr