Oι εργαζόμενοι του κλάδου, περιμένουν μέρα με τη μέρα τις εξελίξεις, κοιτώντας την επιδημιολογική κατάσταση, και τις οδηγίες ειδικών και πολιτικών.
Στα θετικά καταλογίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας, οι εμβολιασμοί στη χώρα, που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, καθώς και τα self test, που από τη Δευτέρα 19/4, είναι υποχρεωτικά σε μεγάλο μέρος ιδιωτικών κλάδων, όπως το λιανεμπόριο.
Παράλληλα, το Ισραήλ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στους εμβολιασμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για άφιξη στην Ελλάδα.
Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, και οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να επισκεφτούν την χώρα μας φέτος, και ειδικά τα νησιά της Κρήτης και της Ρόδου.
Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός στη χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για το άνοιγμα της φετινής σεζόν στις 14 Μαϊου, με το βλέμμα των φορέων του κλάδου να είναι στραμμένο στην σταδιακή άρση των περιορισμών που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Και μπορεί όλα τα παραπάνω να φέρνουν αισιοδοξία, ωστόσο μέχρι και το Πάσχα οι κρατήσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Από τη Δευτέρα η Ελλάδα προχωρά σε άρση υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες, επιχειρώντας πιλοτικό άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, πριν το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαΐου.
Ειδικότερα, η Ελλάδα θα άρει την υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών για τους ταξιδιώτες από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ τη Σερβία το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αρχής γενομένης από τις 19 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης.
Ωστόσο, οι επισκέπτες θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ για Covid εντός 72 ωρών πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.
«Οι επισκέπτες θα υφίστανται τους ίδιους περιορισμούς που έχουν και οι Έλληνες πολίτες», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μέσα στην εβδομάδα.
Ταυτόχρονα, από τη Δευτέρα, οπότε και λήγει η προηγούμενη οδηγία και η σχετική notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι ταξιδιώτες από την Ε.Ε. συν τις πέντε αυτές χώρες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα μέσω εννέα αεροδρομίων και να κάνουν αμέσως τις διακοπές τους χωρίς καραντίνα.
Τα εννέα αεροδρόμια για τα οποία θα ισχύει αυτός ο διακανονισμός είναι αυτά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Επιπλέον, οι ίδιοι όροι θα ισχύσουν και για όσους έρχονται οδικώς στη χώρα από τις δύο βασικές συνοριακές πύλες της.
Soft opening
Η περίοδος μέχρι και τις 14 Μαΐου θεωρείται μεταβατική και το «soft opening» που δρομολογείται θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις προθέσεις των ταξιδιωτών, ενώ θα υποδείξει και τυχόν αστοχίες που πρέπει να έχουν διορθωθεί μέχρι και το καλοκαίρι, περίοδος για την οποία ήδη υπάρχουν οι πρώτες κρατήσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες προβλέψεις απαιτούν ρεαλισμό αφού το 2021 αποτελεί μια χρονιά «υβριδική» όπως την χαρακτήρισε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση «Τάσεις και προοπτικές στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία» που διοργάνωσε ο η Παγκόσμια Τράπεζα και το IOBE.
O ίδιος τοποθέτησε τον πήχη στο 40-50% των εσόδων του 2019, δηλαδή μεταξύ 7,5 και 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ισχύοντα δεδομένα μας φέρνουν πιο κοντά στα 7,5 δισ., αλλά οι εξελίξεις είναι δυναμικές και δεν αποκλείουν το καλό σενάριο.
Πέρα από το πιλοτικό άνοιγμα, το υπουργείο Τουρισμού συνεχίζει τις διμερείς επαφές με πιο πρόσφατο σταθμό τη Ρωσία, όπου πήγε ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης.
Όπως δήλωσε, «ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική η επίσκεψή μου στη Ρωσία. Το 2019 φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα πάνω από 500.000 Ρώσους ταξιδιώτες και με το φετινό άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε κάθε Ρώσο τουρίστα που επιθυμεί να περάσει αξέχαστες, απολύτως ασφαλείς διακοπές στη χώρα μας».
Αυτά είναι τα δεδομένα, με το βλέμμα στις 14 Μαϊου και με την ελπίδα πως μέχρι τότε η επιδημιολογική κατάσταση θα έχει βελτιωθεί και οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr