Σε ένα κλάδο που έχει πληγεί στα μέγιστα από την πανδημία, σύμβαση με άρθρο για την προστασία 73.000 θέσεων δίνει θετικό σήμα την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τη σύμβαση εργασίας με την ΠΟΞ.
Η νέα σύμβαση αφορά εργαζόμενους στα μη κυρία τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, έχει διάρκεια δύο έτη, κρατά σταθερούς τους μισθούς και τα επιδόματα, ενώ θεσμοθετεί το διάλειμμα φαγητού των εργαζόμενων εντός του οκταώρου.
Πέρα από τους μισθούς από 711-771 ευρώ από την Α στην Δ Κατηγορία, το επίδομα προϋπηρεσίας 5,60 ευρώ για κάθε χρόνο, κατοχυρώνεται η 8ωρη απασχόληση.
Επιπλέον προβλέπεται η χορήγηση τεσσάρων επιδομάτων: Οικογενειακών βαρών (10%), Τουριστικής εκπαίδευσης (15%), εποχικής απασχόλησης (10%) και ανθυγιεινής εργασίας (5%).
Το σημαντικότερο όμως, είναι το άρθρο 11 της συλλογικής σύμβασης, το οποίο προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολούσαν την προηγούμενη περίοδο.
Η υπογραφή της νέας σύμβασης για το συγκεκριμένο κλάδο, η οποία αφορά περίπου 73.000 εργαζόμενους σε 30.000 επιχειρήσεις, αποδεικνύει στην πράξη ότι και οι δύο πλευρές (ΠΟΕΕΤ-ΣΕΤΚΕ) θέλουν ρυθμιζόμενους τους όρους αμοιβής και εργασίας.
Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαμεσολάβησης για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων μετά την διαφωνία για το περιεχόμενο μεταξύ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Ο διαμεσολαβητής είναι η Αθηνά Μαλαγαρδή.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΞ στην αρχική φάση των διαπραγματεύσεων ζήτησε διετή σύμβαση εργασίας με μειώσεις μισθών που άγγιζε το 20% πρόταση που δεν αποδέχθηκε η ΠΟΕΕΤ η οποία πρότεινε πάγωμα της υφιστάμενης κλαδικής σύμβασης για έναν ακόμη χρόνο και μετά διαπραγμάτευση για τον επόμενο χρόνο, με βάση και το πώς θα πάει η τουριστική αγορά, καθώς η πανδημία είναι σε εξέλιξη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr