Όπως είναι γνωστό, σε ένα μήνα περίπου οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν το Δώρο των Χριστουγέννων για τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι σε αναστολή. Επιπλέον, επειδή το 2020 τελειώνει και οι υπάλληλοι σε αναστολή δεν έχουν πάρει την ετήσια άδεια που δικαιούνται και επομένως ούτε το επίδομα αδείας που συνοδεύει την άδεια, με βάση όσα ισχύουν μέχρι στιγμής θα πρέπει να τους καταβληθεί στο τέλος του έτους και το επίδομα αδείας, αλλά και η αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας.
Τα τουριστικά γραφεία, που έχουν πτώση τζίρου πάνω από 90%, αδυνατούν αντικειμενικά να καλύψουν τις παραπάνω υποχρεώσεις. Επιπλέον δεν είναι λογικό να κληθούν επιχειρήσεις να πληρώσουν μονομερώς τα παραπάνω όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και όταν το Κράτος ουσιαστικά καλύπτει τις μισθοδοσίες τους όλο το διάστημα που βρίσκονται σε αναστολή. Τα αντίστοιχα ισχύουν και για τους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα “Συνεργασία” για το διάστημα που δεν εργάζονται και οι αποδοχές τους καλύπτονται αναλογικά από το Κράτος.
Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, του επιδόματος αδείας και της αποζημίωσης μη ληφθείσας αδείας, πρέπει να πραγματοποιηθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους το 2020 και όχι να υπάρξουν ρυθμίσεις για αναβολή, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα των υποχρεώσεών τους και να μην κληθούν να καταβάλουν ποσά που δεν απορρέουν από την επιχειρηματική δραστηριότητά τους.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Απευθύνουμε έκκληση στην Πολιτεία για ακόμα μία φορά και ζητάμε την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του επιδόματος άδειας, αποδοχών αδείας και του αναλογούντος Δώρου Χριστουγέννων και των αντίστοιχων εισφορών για το διάστημα που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή και για το διάστημα που οι εργαζόμενοι/ενταγμένοι στο “Συνεργασία” αμείβονται από το Κράτος.
Άλλωστε ήδη με πρόσφατη τροπολογία, θα καλυφθούν από τον Κρατικό προϋπολογισμό, οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας του 2020 των εργαζομένων του ξενοδοχειακού κλάδου δωδεκάμηνης λειτουργίας, των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί εντός του έτους.
Ζητάμε τα αυτονόητα- την δίκαιη αντιμετώπιση όλων των κλάδων του τουρισμού. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί εξακολουθεί να υπάρχει διαχωρισμός στον τουριστικό κλάδο και γιατί τα ξενοδοχεία (τα οποία αποτελούν ένα μέρος της τουριστικής αλυσίδας) ευνοούνται από «ειδικές» ρυθμίσεις ενώ ο κλάδος των τουριστικών γραφείων απουσιάζει από κάθε μέτρο, ενώ είναι ο πλέον πληττόμενος κλάδος παγκοσμίως.
Η Πολιτεία δεν πρέπει να οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε παραβάσεις, αλλά ούτε σε αναβολές υποχρεώσεων οι οποίες, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στον αφανισμό τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr