Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
"Συζητήθηκαν όλα τα αιτήματα του ΣΕΤΕ, επιδότηση εισφορών, μισθώματα, ρυθμίσεις δόσεων οφειλών, επιταγές, ρευστότητα επιχειρήσεων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί εν αναμονή νέων μέτρων στήριξης του τουρισμού" αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο Γιάννης Ρέτσος, απέστειλε σχετική επιστολή στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με αιτήματα για μείωση μισθωμάτων, στήριξη της ρευστότητας και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο.
Αναλυτικά, ο κ. Ρέτσος έθεσε επί τάπητος 6 μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. «Βαδίζοντας προς το τέλος μιας πρωτόγνωρης για όλους μας τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα έσοδα των περισσότερων από τις τουριστικές επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν ήταν δραματικά μειωμένα και ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας, κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να γίνουν συγκεκριμένες συμπληρώσεις - διορθώσεις στα πράγματι σημαντικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Ρέτσος που πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της εργασίας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για 12μηνης λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις, συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης μισθωμάτων, τουλάχιστον όπου εκμισθωτής είναι το δημόσιο, δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των δόσεων, ειδική μέριμνα και επιπλέον ενίσχυση με την επιστρεπτέα προκαταβολή για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, παράταση της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων.
Επίσης ο κλάδος της εστίασης και των αλκοολούχων ζητά από την Πολιτεία ουσιαστική στήριξη των σημείων επιτόπιας κατανάλωσης και των χιλιάδων εργαζομένων τους, μέσω μέτρων όπως είναι η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση συμπεριλαμβανομένων των ποτών, καθώς περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα τα αλκοολούχα ποτά, δηλαδή με συμμετοχή στον τζίρο τους σε ποσοστό >50%. Εξίσου σημαντικό μέτρο, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, θα ήταν και η αποκλιμάκωση ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών ώστε να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προκειμένου να στηριχθεί η βιωσιμότητα του κλάδου και πρακτικά η επιβίωση των εργαζομένων που συντηρούνται άμεσα και έμμεσα από τη δραστηριότητα του κλάδου (π.χ. μπάρμεν, σερβιτόροι, χώροι μαζικής εστίασης και διασκέδασης, παραγωγοί, προμηθευτές και μια σειρά συναφών επαγγελμάτων).
Μάλιστα, εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση θα είχαν άμεσο όφελος και για την οικονομία, καθώς θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών, λειτουργώντας έτσι και ως ανάχωμα για το παράνομο εμπόριο. Ήδη τα στοιχεία για το πώς πήγε ο Αύγουστος είναι ενδεικτικά για το πώς δαγράφεται το μέλλον για πολλές επιχειρήσεις.
Τον πιο καλό μήνα της σεζόν διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 4.539.902 επιβάτες, δηλαδή 55,7% λιγότεροι σε σχέση με το 2019 όπου είχαν διακινηθεί 10.238.414 επιβάτες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις τουριστικές εισπράξεις. Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΞ, για τη Χαλκιδική, όπου και πρώτο κύμα των νέων περιοριστικών μέτρων από τα 540 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άνοιξαν τα 380, το Σεπτέμβριο θα είναι ανοιχτά τα 200, ενώ τον Οκτώβριο μόλις τα 25. Η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε από 50 έως 70% κι αυτή είναι λίγο ως πολύ η εικόνα από τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Είναι προφανές ότι ο κλάδος του τουρισμού, της εστίασης και των αλκοολούχων ποτών (που μαζί με το λιανεμπόριο αθροιστικά αποτελούν το μεγαλύτερο εργοδότης της χώρας) βρίσκονται ήδη σε μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια για το τι θα και πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μετά από μία τόσο αναιμική θερινή σεζόν όπως η φετινή.
Γι' αυτό τονίζουν την ανάγκη για ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις, όπως είναι η μείωση της φορολογίας καθώς η διεύρυνση του ωραρίου είναι δύσκολη. Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ, της Κομισιόν αλλά και διεθνών οργανισμών είναι ότι ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη των οικονομιών ήδη από το 3ο-4ο τρίμηνο του 2020, τα ποσοστά ανεργίας στη διάρκεια του 2021 θα καταγράψουν αύξηση στο επόμενο 12μηνο και υποχώρηση το 2022 αλλά όχι στα επίπεδα του 2019.
Γιώργος Αλεξάκης