Ήδη έχει εκφραστεί από επίσημα χείλη όπως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ότι τα έσοδα του παραδοσιακά πιο καλού μήνα της σεζόν μπορεί να είναι στο 1,5 δισεκ. ευρώ. Ποσό που είναι αναγκαίο για να κλείσει ο λογαριασμός στα 3-3,5 δισεκ. Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσιάζοντας τα πρώτα (προσωρινά) στοιχεία οκταμήνου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δήλωσε πως «τα φορολογικά έσοδα του μηνός Αυγούστου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Έφτασαν στο ύψος των εσόδων της αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού του 2020 και ήταν κατά 400 εκατ. περισσότερα από τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Είναι δηλαδή 400 εκατ. πάνω σε σχέση με τις προβλέψεις μας που έχουν λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας».
Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι «η επίδοση αυτή έχει προφανώς και κάποια συγκυριακά χαρακτηριστικά, όμως με βεβαιότητα αντανακλά στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και στην αυξημένη ρευστότητα που έχει επιτευχθεί στην οικονομία με τα πολλαπλά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. Δεν αλλάζει τις προβλέψεις μας για μειωμένα έσοδα στους επόμενους μήνες, είναι όμως μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή».
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις για την κίνηση του Αυγούστου ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί σε λίγες μέρες οπότε και θα υπάρχουν κάποια δεδομένα από τον κόσμο του τουρισμού. Ενδεικτικό είναι το τι αναφέρει μιλώντας στο Reporter.gr κορυφαίος ξενοδοχειακός παράγων. «Τον Ιούλιο να τον ξεχάσουμε ήταν θολό το τοπίο. Τον Αύγουστο κινήθηκαν από 25%-55% οι πληρότητες στα καλά ξενοδοχεία πολυτελείας με το έσοδο να είναι καλύτερο από την συγκεκριμένη αναλογία. Την ίδια εποχή τα all inlclusve μαζικού τουρισμού, όσα ανοίξανε κινήθηκαν μάλλον με υψηλές πληρότητες. Μπορεί να έπιασαν και το 90% αλλά με τιμολόγια άγνωστο με ποσοστά άγνωστα, θα μας το δείξουν οι ισολογισμοί στο τέλος».
Πάντως τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο αποκαλύπτουν το μέγεθος των απωλειών μέχρι τον Ιούλιο. Έτσι, στο επτάμηνο, οι τουριστικές εισπράξεις ήταν μόλις 1,255 δισεκατομμύρια από 9,116 δισεκατομμύρια το 2019. Επίσης τα έσοδα τον Ιούλιο ήταν 577 εκατομμύρια ευρώ από 3,7 δισεκατομμύρια πέρσι.
Σημειώνεται ότι η χρονιά είχε ξεκινήσει με συμβολικό τρόπο στη Σαντορίνη παρουσία του Πρωθυπουργού με μεγάλες προσδοκίες που έφτανα να «φωτογραφίζουν» έσοδα στο 20% με 25% των περσινών, δηλαδή μεταξύ 4 και 5 δισ. ευρώ. Εντούτοις η ζήτηση δεν ήταν η αναμενόμενη, κάτι που συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, οπότε αναμένεται ανάλογη βουτιά στα τουριστικά μεγέθη.
«Ήταν ένα ρίσκο το άνοιγμα των επιχειρήσεων του τουρισμού. Ήταν όμως ένα ρίσκο λελογισμένο, οργανωμένο με επαγγελματικό τρόπο και νομίζω ότι το είδαμε και το βλέπουμε από τα αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας την Κυριακή, στο διεθνές συνέδριο "Olympia Forum Ι".
Κατά τη διαδικτυακή ομιλία του στο συνέδριο που οργανώνουν στην Αρχαία Ολυμπία, η εφημερίδα "Πατρίς" και το οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός πρόσθεσε πως, "κοιτώντας στα μάτια κάθε εργαζόμενο του τουρισμού, κάθε επαγγελματία και κάθε επιχειρηματία, νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι τελικά έπρεπε να πάρουμε αυτό το ρίσκο."
«Αυτό αφήνει και μια θετικότατη εικόνα για την σεζόν που ολοκληρώνεται" επεσήμανε και συνέχισε: "Το "στοίχημά" μας στην αρχή της σεζόν, ήταν το "στοίχημα" της ποιότητας, δηλαδή να μπορέσουμε να ανοίξουμε κατ΄ αρχάς, και ανοίγοντας να υποδεχτούμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους και κυρίως να γυρίσουν στα σπίτια τους υγιείς και ασφαλείς».
Σε σχέση, πάντως, με το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους τα πράγματα είναι «μαύρα». Προορισμοί – βαρόμετρο της φθινοπωρινής περιόδου, όπως η Θεσσαλονίκη με ΔΕΘ και συνέδρια, η Αθήνα με τον Μαραθώνιο και τα συνέδρια δεν έχουν να περιμένουν κάτι από τους επόμενους μήνες, που σε άλλες περιπτώσεις αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων. Οι δε άλλοι προορισμοί που κρατούσαν μέχρι το μέσο του Νοέμβρη έχουν ήδη κατεβάσει ρολά ή σχεδιάζουν να κλείσουν στο τέλος του μήνα.
Στο φόντο αυτό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος ζητεί νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων. «Τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία καθορίζει τις εξελίξεις στον τουρισμό. Θα χρειαστούν νέα μέτρα, όπως 100% επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας και υποχρεωτική εφαρμογή του -40% στα ενοίκια όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο» υπογράμμιζε σε ανάρτησή του στο twitter.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr