Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.
Ο κ. Ρέτσος, που ήταν παρών και στην ομιλία, ουσιαστικά αποτυπώνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων σε βάθος χρόνου, καθώς μια δύσκολη χρονιά βαίνει προς το τέλος της, ενώ και η επόμενη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
{https://twitter.com/YARetsos/status/1304830842917793792}
Η μεταβλητότητα των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και η αργή πορεία ανάκαμψης της διάθεσης για ταξίδια, όπως καταγράφεται σε μελέτες αλλά και στον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιριών, κάνει τους παράγοντες του τουρισμού ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.
Τούτων δοθέντων η προστασία της απασχόλησης και η ενίσχυση των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα αναδεικνύεται σε μείζον στόχο εξ’ ου και οι αναφορές του κ. Ρέτσου.
Σε επίπεδο εσόδων, οι εκτιμήσεις παραπέμπουν σε έσοδα 1,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο σε σύγκριση με τα 4,18 δισ. ευρώ του αντίστοιχου Αυγούστου του 2019, που όμως ήταν ένα ρεκόρ. Βέβαια με βάση τις εκτιμήσεις του Υπ. Τουρισμού όπως αποτυπώθηκαν σε τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα με το ΔΣ του fedHATTA ο πήχης για φέτος δε θα πρέπει να μπαίνει συγκριτικά με τα περυσινά δεδομένα, που ήταν σε υψηλά επίπεδα. Θα πρέπει να κρίνεται με βάση το ότι στην εκκίνηση της πανδημίας οι προβλέψεις παρέπεμπαν σε μηδενικές αποδόσεις, οπότε ότι ήλθε ως έσοδο είναι θετικό. Είναι προφανές ότι ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επιχειρεί να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας αλλά και να τεκμηριώσει την επιλογή για άνοιγμα τα χώρας σε τουρίστες.
Συνολικά πάντως ο φετινός τζίρος των επιχειρήσεων θα φτάσει μεσοσταθμικά στο 30% της περυσινής χρονιάς με τον Αύγουστο να έχει μια καλή επίδοση ειδικά για τα ξενοδοχεία πολυτελείας. Τα έσοδα φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσουν στο επίπεδο των 3-3,5 δισεκ από 18 δισεκ. πέρυσι. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για καραντίνα σε 7 νησιά όπως αποτυπώθηκαν από Μ. Βρετανία και Ολλανδία έφεραν ακυρώσεις και πρόωρη λήξη της σεζόν για πολλούς αλλά και διάψευση ελπίδων για μια μικρή ανάκαμψη.
Μεγάλοι tour operators όπως η TUI και η Jet2 αποφάσισαν να ακυρώσουν τα πακέτα διακοπών προς Κρήτη, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο λόγω των νέων μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Fraport για τον Αύγουστο οι Βρετανοί ήταν η πρώτη εθνικότητα σε αφίξεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Χανιά, Κέρκυρα, Άκτιο, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος), ενώ ήρθαν τρίτοι για το αεροδρόμιο της Αθήνας μετά τους Γάλλους και τους Γερμανούς.
Σημειώνεται πως τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το 2018. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 2,8% και διαμορφώθηκε στα 34 εκατ. ταξιδιώτες που είναι σε επίπεδα - ρεκόρ.
Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου ήταν μόλις 678 εκατ. ευρώ, από 5,41 δισ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Eξ αυτών τα 527 εκατ. αφορούν εισπράξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα του τουρισμού.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr