Πιο συγκεκριμένα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, η γνωστή UNCTAD καλεί σε εγρήγορση, για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας στις χώρες, που πλήττονται περισσότερο, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τον κόσμο και τις κοινωνίες, που εξαρτώνται από τον Τουρισμό.
Συγκεκριμένα, καλεί τις κυβερνήσεις να καλύψουν μισθολογικά τους εργαζόμενους στον κλάδο, να προβλέψουν επιχορηγήσεις ή χαμηλότοκα δάνεια σε τουριστικές επιχειρήσεις. Μάλιστα όπως τονίζεται το πλήγμα υα είναι βαρύ για τους ανειδίκευτους.
Σύμφωνα με τη μελέτη ο Τουρισμός είναι κομβικός για την οικονομία πολλών χωρών κι αυτό σημαίνει ότι το σοκ γι’ αυτές τις χώρες θα είναι ισχυρό. Μάλιστα η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει 4 μονάδες από το ΑΕΠ της, μόνο λόγω της επίπτωσης της πανδημίας στον κλάδο φιλοξενίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του UNCTAD, για κάθε 1 εκατομμύριο δολάρια χαμένων τουριστικών εσόδων, το εθνικό εισόδημα των χωρών μπορεί να πέφτει ως και 3 εκατομμύρια, ενώ οι συνέπειες στην απασχόληση είναι δραματικές.
Η μελέτη των υπηρεσιών του ΟΗΕ, βασίζεται σε τρία σενάρια εργασίας. Στο βασικό, ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας μπορεί να χάσει φέτος τουλάχιστον 1,2 τρισ. δολάρια όπερ σημαίνει 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ωστόσο, αν τα προβλήματα παραταθούν ως το οκτάμηνο, οι απώλειες μπορούν να φτάσουν στα 2,2 τρισ. δολάρια ή στο 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ στο ακόμα πιο απαισιόδοξο σενάριο, ενός 12μηνου break οι απώλειες θα φτάσουν στα 3,3 τρισ. δολάρια ή στο 4,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η απασχόληση ανειδίκευτου προσωπικού στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στο ενδιάμεσο σενάριο η πτώση υπολογίζεται στις 13 ποσοστιαίες μονάδες και στο απαισιόδοξο στις 19 ποσοστιαίες μονάδες.
Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις τα καταλύματα, πλήττονται βάναυσα κι άλλοι τομείς όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία, οι βιομηχανίες αλκοολούχων και αναψυκτικών. Με αυτό το σκεπτικό, ο UNCTAD βγάζει μια αναλογία 1 προς 3 για το κόστος που επιφέρει η πτώση του Τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας.
Μάλιστα στην Ελλάδα, η αρνητική επίπτωση στις αμοιβές ανειδίκευτων υπολογίζεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες στο βασικό σενάριο, σε 10 μονάδες στο ενδιάμεσο σενάριο και σε 14 ποσοστιαίες μονάδες στο απαισιόδοξο.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η απασχόληση ανειδίκευτου προσωπικού στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στο ενδιάμεσο σενάριο η πτώση υπολογίζεται στις 13 ποσοστιαίες μονάδες και στο απαισιόδοξο στις 19 ποσοστιαίες μονάδες!
Τέλος η μελέτη επισημαίνει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και στα μικρά νησιά οι επιπτώσεις θα είναι βαριές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr