Βέβαια ως τις 30 Ιουνίου έχει παραταθεί η απαγόρευση των πτήσεων από βασικές αγορές για την τουριστική βιομηχανία της χώρας ενώ είναι ασαφές το τι θα γίνει στη συνέχεια. Έτσι ως τις 30/6 δεν επιτρέπονται οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το ίδιο ισχύει και για πολίτες τρίτων non - EU χωρών. Βέβαια τα σύνορα της Ευρώπης θα ανοίξουν από 1ης Ιουλίου για 15 χώρες εκτός Ε.Ε., αλλά μένει και στις εθνικές αρχές να καθορίσουν τις στάση τους. Σύμφωνα, επίσης, με όσα αναφέρουν στελέχη της αεροπορικής αγοράς στο Reporter.gr από την 1η Ιουλίου είναι θέμα των ελληνικών αρχών για το αν όλα τα μέτρα και οι περιορισμοί, θα εξακολουθούν να ισχύουν ή θα γίνει πλήρης άρση αυτών. Σημειωτέον ότι ως 30 Ιουνίου, απευθείας διεθνείς πτήσεις γίνονται μόνο προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη - όχι ακόμη σε άλλο διεθνές ελληνικό αεροδρόμιο.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες αλλά όχι επίσημες ανακοινώσεις καθώς οι τελικές αποφάσεις από την Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, η Τουρκία μαζί με ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Βραζιλία και Αλβανία δεν είναι στις χώρες από όπου θα επιτραπούν πτήσεις. Βέβαια οι όποιες αποφάσεις ια επικαιροποιούνται κάθε 15 μέρες.
Τα πρώτα γκρουπ
Σημειώνεται ότι από χτες τόσο ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχουν ξεκινήσει μια εντατική επιθεώρηση των αεροδρομίων της χώρας εν όψει του ανοίγματός τους. Μάλιστα στην Κω μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα, 29 Ιουνίου, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Μάνο Κόνσολα, όπου θα παρευρεθούν, όπως αναφέρεται από το Υπ. Τουρισμού, «σε ένα γεγονός κομβικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό και την επανεκκίνησή του, μετά από την έξαρση της πανδημίας του ιού COVID-19. Σκοπός της μετάβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού στο νησί είναι η υποδοχή της πρώτης αεροπορικής πτήσης από το εξωτερικό, η οποία θα προσγειωθεί σε ελληνικό περιφερειακό αεροδρόμιο.»
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κω, τη Δευτέρα, 29/06, στις 12:30 μ.μ., ο Υπουργός Τουρισμού θα έχει συνάντηση με τοπικούς τουριστικούς φορείς στο Δημαρχείο του νησιού. Στη συνέχεια, στις 2:15 μ.μ., ο κ. Χάρης Θεοχάρης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.
Το απόγευμα της Δευτέρας, στις 6 μ.μ., ο Υπουργός Τουρισμού θα βρίσκεται στον αερολιμένα της Κω προκειμένου να υποδεχτεί την πρώτη διεθνή πτήση που θα προσγειωθεί σε περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας. Πρόκειται για πτήση της αεροπορικής εταιρείας TUI από τη Γερμανία, η οποία θα μεταφέρει στη χώρα μας 170 ιατρούς. Το ταξίδι των Γερμανών ιατρών στην Ελλάδα έχει συμβολική αξία, εφόσον έχει προσφερθεί σαν δώρο αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά τους στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στη Γερμανία. Μαζί με το γκρουπ των ιατρών στην Κω θα ταξιδέψουν επίσης ανώτατα στελέχη της TUI.
Την Τρίτη, 30/06, στις 9 π.μ., ο κ. Χάρης Θεοχάρης θα έχει συνάντηση εργασίας με τα στελέχη της TUI στο ξενοδοχείο «ROBINSON Club Daidalos», που λειτουργεί υπο την «ομπρέλα» του Γερμανικού tour operator, στην κωμόπολη Αντιμάχεια και ακολούθως, στις 11 π.μ., θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.
Η TUI
Πάντως ο ρόλος της TUI, είναι όπως έχει επισημάνει εδώ και μήνες το Reporter.gr κομβικός, για την επανεκκίνηση της οικονομίας της φιλοξενίας καθώς είναι ο μεγαλύτερος «πελάτης» της χώρας, αλλά και ιδιοκτήτης πολλών ξενοδοχείων, όπως το εντελώς νέο Robinson Club στην Ιεράπετρα. Ο Γερμανικός κολοσσός που επιδιώκει να βάλει άμεσα μπρος τις μηχανές του τουρισμού και να αρχίσει να «εξοφλεί» voucher αλλά και να βάζει στο ταμείο του τα πρώτα έσοδα δηλώνει έτοιμη για το ξεκίνημα της σεζόν.
Σε ανακοίνωσή του χθες 28/6 από το Ανόβερο, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός οργανισμός αναφέρεται στο άνοιγμα των αεροδρομίων μετά την 1η Ιουλίου σε κάποιες χώρες. «Ο όμιλος εκτιμά ως θετική την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανοίξει σύντομα τα ταξίδια σε χώρες εκτός Ε.Ε.. Πρόκειται για μία σωστή κίνηση που αντανακλά τη ζήτηση από πολλούς ταξιδιώτες να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο σε χώρες με υψηλή ζήτηση όπως η Τουρκία ή το Μαρόκο.»
Πάντως οι κατά τόπους θυγατρικές της TUI έχουν ανακοινώσει ότι ξεκινούν μέσα στον Ιούλιο πτήσεις για την Ελλάδα. Έτσι η ΤUI Deutschland τον Ιούλιο έχει προγραμματίσει 1.500 πτήσεις κυρίως σε Βαλεαρίδες νήσους, Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία, η πρώτη πτήση της TUI Austria θα απογειωθεί από τη Βιέννη στις 3 Ιουλίου για Κρήτη. Τον Ιούλιο 60 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση έχουν προγραμματιστεί κυρίως για ελληνικά νησιά.
Από την TUI Suisse τις επόμενες εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί αναχωρήσεις κυρίως για Βαλεαρίδες, Ελλάδα και Κανάρια.
Συγκρατημένος ο κλάδος
Τούτων δοθέντων αλλά με δεδομένο το ότι ακόμη ο προγραμματισμός των πτήσεων κινείται σε πολύ αρχικό στάδιο στελέχη του κλάδου είναι άκρως συγκρατημένα, καθώς μάλιστα πολλές τουριστικές περιοχές σε Κρήτη, Χαλκιδική και Δωδεκάνησα, παρουσιάζουν εικόνα «ερήμωσης». Σήμερα, βέβαια, προγραμματίζεται να ανοίξουν μερικώς τις επόμενες μέρες.
Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, «έχοντας χάσει ουσιαστικά όλο το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή τη μισή σεζόν, αν πιάσουμε ένα 20% έως 25% των περυσινών εσόδων στον τουρισμό θα είμαστε ευχαριστημένοι».
Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, έχει αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι γύρω στο 60-70% των μονάδων θα ανοίξει μέχρι τα μέσα Ιουλίου χωρίς όμως μεγάλες αξιώσεις πληρότητας. Ωστόσο στα ξενοδοχεία πόλης, όπως φαίνεται από το τι συμβαίνει στην Αττική, τα πράγματα είναι κάπως διαφοροποιημένα με πολλά ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά.
Καλύτερη είναι η εικόνα πάντως σε προορισμούς όπου κατά παράδοση έχουν Βαλκάνιους τουρίστες. Η Βόρεια Ελλάδα και η Θάσος έχουν ζεστάνει κάπως τις μηχανές αναμένοντας μια ομαλή εξέλιξη της πανδημίας ώστε να μην έχουν απρόοπτα.
Σημειώνεται ότι με βάση μελέτη που έκανε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για το 2019 περίπου το 1/3 των συνολικών, αλλά μόλις στο 1/10 των εσόδων είναι το αποτύπωμα του οδικού τουρισμού στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, πέρυσι ήταν οδικώς στην Ελλάδα 9,6 εκατ. επισκέπτες, έκαναν 38,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και 1,8 δισ. ευρώ έσοδα, νούμερα που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και μόλις στο 10,1% των εσόδων. Πέρυσι κύριες αγορές μας στον οδικό τουρισμό ήταν η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά φέτος προστίθενται κι άλλες χώρες, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν από χώρες όπως η Γερμανία, ή η Πολωνία να έλθουν στην Ελλάδα οδικώς.
«Οι βόρειες πύλες της χώρας δυνάμει είναι σημεία εισόδου για πολίτες από δέκα χώρες» ανέφερε Προ ημερών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Real Fm o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές στις συνοριακές διαβάσεις καθώς είναι πεπαλαιωμένες και δεν μπορούν να αντέξουν στην κίνηση. «Πρέπει να προσέξουμε τον οδικό τουρισμό. Είναι το κεφάλαιο κίνησης για την τουριστική οικονομία ειδικά για τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ή ακόμη και την Πελοπόννησο».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr