Ο τόπος μάλιστα που επελέγη για να γίνει η ΓΣ είναι ιδιαίτερα συμβολικός για τη δεδομένη συγκυρία. Είναι ο δορυφορικός σταθμός του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», της βασικής πύλης δηλαδή της χώρας που πρωτοστάτησε όλα αυτά τα χρόνια στην εκτίναξη του ελληνικού τουρισμού καταγράφοντας μοναδικά παγκοσμίως ρεκόρ αφίξεων, όπου όμως σήμερα ως μέλος της μεγάλης αεροπορικής αγοράς, βρίσκεται εν μέσω μις βαθιάς κρίσης.
Τα στοιχήματα και οι συμβολισμοί
Πέρα από τον τόπο που σηματοδοτεί και το μεγάλο στοίχημα επανάκαμψης στην κανονικότητα του τουρισμού οι ομιλητές στην εκδήλωση σφραγίζουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο κλάδος.
Στην αρχή το καλωσόρισμα θα κάνει ο CEO της ΔΑΑ, κ. Γ. Παράσχης, ακολούθως θα γίνει η Ομιλία Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γ. Ρέτσου (φωτο) και η Ομιλία του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα πάρουν τη σκυτάλη ο Πρόεδρος AEGEAN, κ. Ε. Βασιλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank, κ. Φ. Καραβίας και ο Chief Commercial Officer Business Segment ΟΤΕ Group, κ. Γ. Χριστόπουλος. Το Απολογισμός 2019 και τον Π ογραμματισμός Δράσεων 2020 θα κάνει ο Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ. κ. Η. Κικίλιας και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Marketing Greece, κα. Ι. Δρέττα.
Είναι προφανές λοιπόν ότι το θέμα των συνδέσεων της χώρας με τις μεγάλες αγορές, η πορεία του εθνικού πλέον αερομεταφορέα της Aegean, η ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας της φιλοξενίας και η ανάπτυξη των υποδομών τηλεπικοινωνιών, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και η μελέτη των ποιοτικών στοιχείων του τουρισμού μαζί με τις στρατηγικές προβολής είναι κομβικά για την επόμενη μέρα. Απουσιάζει, βέβαια, από το χάρτη η ακτοπλοΐα, που αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη των νησιωτικών προορισμών αλλά η ελπίδα είναι ότι θα καλυφθεί από τις τοποθετήσεις των άλλων. Άλλωστε στην ελληνικά πελάγη δραστηριοποιείται ένας άλλος μεγάλος «εθνικός πρωταθλητής», με τζίρο στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ, που τον συγκαταλέγει στις κορυφές της ΕΕ, η Attica. Από την πορεία της και την συνέχιση συνολικά της ακτοπλοΐας και των άλλων εταιριών ως παρόχων υψηλής στάθμης υπηρεσίας με ελληνικό management και ισχυρή παρουσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο τουρισμός.
Οι αγωνίες
Άλλη μια μεγάλη πρόκληση είναι και υγειονομική καθώς το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού εύλογα προκαλεί ανησυχία. Μάλιστα σε περιοχές όπως τα Χανιά, όπου από 4/7 αναμένονται αφίξεις από Σουηδία μέσω του Apollo η αγωνία έχει κορυφωθεί. Από τη μια η ανάγκη για έσοδα κι από την άλλο ο φόβος για εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό δημιουργούν ένα μικτό συναίσθημα. Επίσης η άφιξη πολιτών χωρών με υψηλό επιδημιολογικό δείκτη μέσω ενδιάμεσων «καθαρών» σταθμών προσθέτει στις αγωνίες. Σημειώνεται ότι παρά την υποχρέωση διενέργειας τεστ σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από χώρες, όπως η Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, εφόσον φθάνουν αεροπορικώς με ενδιάμεσο σταθμό τη Γερμανία (Μόναχο ή Φρανκφούρτη) ή την Ελβετία (Ζυρίχη) αυτοί δεν υποβάλλονται σε τεστ, παρά μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο.
Επίσης το θέμα των χρηματοδοτήσεων αναμένεται να κυριαρχήσει στα πηγαδάκια αλλά και στις αναφορές που θα κατατεθούν στον Πρωθυπουργό καθώς πολλές μικρές επιχειρήσεις φαίνεται να μένουν εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων της κυβέρνησης. Επιπλέον και τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας είναι κομβικά καθώς οι μειώσεις είναι προσωρινές και σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό υστερούν, Ενδεικτικό το τι γίνεται με τα αλκοολούχα ποτά, που σε αξία συμβάλλουν πολύ στο μίγμα εσόδων της εστίασης, αλλά και συμμετέχουν σημαντικά και στο συνολικό τουριστικό πακέτο. Πάντως η όλη προσπάθεια ενίσχυσης της εστίασης και του τουρισμού είναι μεγάλο στοίχημα καθώς άπτεται και του θέματος των δημοσίων εσόδων που στη δεδομένη συγκυρία είναι απαραίτητα όσο ποτέ.
Οι απουσίες
Στη φετινή επίσης Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δε θα είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μόνο ο Πρωθυπουργός.
«Η επανεκκίνηση του τουρισμού αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και ανευθυνότητα από την κυβέρνηση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε χτες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με το προεδρείο του ΣΕΤΕ. Στη σκιά και της μεγάλης κόντρας για τη Marketing Greece που φαίνεται να κοπάζει μεταξύ του Συνδέσμου και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χτες οι δυο πλευρές συζήτησαν για την πορεία του κλάδου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε την κριτική του και στην Κοινή υπουργική απόφαση της κυβέρνησης για τα δωμάτια που πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά κάθε μονάδα που έχει πάνω 10 δωμάτια προκειμένου να παραμένουν σε καραντίνα οι πιθανοί ασθενείς με κορονοϊό.
«Πιστεύω ότι πρόκειται για άλλη μια περίπτωση που μπορεί να αποβεί καταστροφική. Πρέπει να την πάρει πίσω» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας ταυτόχρονα η καραντίνα να γίνεται σε ξεχωριστές μονάδες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι η δική τους πρόταση είναι ότι τα δωμάτια για καραντίνα δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά αλλά δυνητικά διότι δεν έχουν όλες οι μονάδες την δυνατότητα αυτή.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με έμφαση ότι ο τουρισμός δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι εθνικό. «Η κρίση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όχι με προχειρότητα και πρέπει η οικονομική και θεσμική στήριξη να γίνει με σχεδιασμό. Διότι φοβάμαι ότι χώρες με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων όπως η Ισπανία, θα έχουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα διότι αντιμετώπισαν με σοβαρότητα την επανεκκίνηση και εμείς δυστυχώς θα είμαστε ουραγοί» επεσήμανε.
Όπως εξήγησε θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε οι απώλειες να είναι οι λιγότερες δυνατές και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε το θετικό brand της χώρας και το θετικό brand της πολύ καλής πορείας της πανδημίας που δεν πρέπει να χαλάσει, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη θετική ανάκαμψη την επόμενη χρονιά.
Στην συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τους 4 άξονες του προγράμματος ενίσχυσης του τουρισμού όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: επιδότηση της εργασίας, μη επιστρεπτέα ενίσχυση για το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης, πρόσβαση σε εύκολο δανεισμό μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας και γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού ύψους 700 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφερόμενος στις προοπτικές του τουρισμού για φέτος μίλησε για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά
«Η εικόνα δεν είναι καλή. Από τις 15 Ιουνίου υπάρχουν λίγο περισσότερες πτήσεις αλλά τουρισμός δεν υπάρχει» σημείωσε ο κ. Ρέτσος και εξήγησε ότι με τα στοιχεία που διαθέτουν θα είναι έκπληξη αν τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπεράσουν τα 4 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κυμανθούν στο 20 με 25% των περσινών εσόδων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr